USKORO ODLUKA O VLASNIŠTVU

DC: MSU i dalje treba dvije mame

06.07.2010 u 12:38

Bionic
Reading

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti treba ostati zajedničko vlasništvo Grada Zagreba i države, stoji u priopćenju gradske organizacije Demokratskog centra

Iz gradske organizacije Demokratskog centra su istakli da su i dalje suglasni s izjavom ministra kulture Bože Biškupića koji je prije šest mjeseci kazao da je za ustanovu ovakvog tipa dobro da ima 'dvije mame', jer država ni Grad Zagreb nisu u stanju samostalno financirati MSU. 'Održavanje MSU-a za Grad bilo bi preskupo i preveliko opterećenje za gradski proračun. Smatramo da bi se MSU koji je od nacionalnog značaja uz gradski proračun trebao financirati i iz državnog proračuna kao što se iz oba proračuna financira HNK, Klovićevi dvori, Mimara, tehnički muzej i druge slične kulturne ustanove', stoji u priopćenju DC-a.

Iz zagrebačkog HNS-a tvrde kako ne stoji opravdanje da je financiranje MSU-a za Zagreb preskupo zna li se da je Grad već izdvojio za gradnju Muzeja gotovo dvije trećine ukupnog iznosa te posljednja četiri desetljeća ulagao u muzejsku zbirku. Potpredsjednica zagrebačkog HNS-a Andrea Zlatar-Violić kazala je da 19 milijuna kuna za MSU nije puno kad se usporedi sa 14 milijuna za Muzej za umjetnost i obrt, 16 milijuna za Klovićeve dvore ili 50 milijuna kuna za HNK, naglasivši da je MSU jedina polazna točka s kojom bi Grad nešto mogao učiniti.

Pitanje vlasništva nad MSU-om trebalo bi biti riješeno na skoroj sjednici Skupštine.