FOTO PUTOVANJE

Legendarna Lee Miller u riječkom MMSU

02.07.2010 u 15:56

Bionic
Reading

Izložba fotografija jedne od najcjenjenijih i najpoznatijih fotografkinja prve polovice 20. stoljeća, Lee Miller, pod nazivom 'Legendary Lee Miller' otvorena je u galeriji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

U riječkom MMSU izloženo je 96 njezinih tematski različitih fotografija nastalih u razdoblju od 1930. do 1973. godine.

Lee Miller autorica je nekih od najimpresivnijih fotografija 20. stoljeća, krenuvši od portreta svojih prijatelja, među kojima su one kreatorice Coco Chanel i umjetnika Pabla Picassa i Juana Miróa, sve do dramatičnih radova nastalih tijekom Drugoga svjetskog rata. Upravo su fotografije nastale u suradnji s američkom vojskom, u vrijeme kada je radila kao službena vojna fotografkinja, njezinu radu dala svjetski značaj. Pred njezinim objektivom odvile su neke od najznačajnijih bitaka Drugog svjetskog rata, a ovjekovječila je i dramatične slike iz nacističkih logora nastale nakon oslobođenja.

Elizabeth Miller rođena je 23. travnja 1907. u Poughkeepsiju. U svijet fotografije ušla je još kao dijete s ocem Theodoreom koji se fotografijom bavio amaterski. U mladosti je bila jedan od traženijih modela, a fotografijom se počela baviti nakon 1929. uz mentora i ljubavnika, umjetnika Mana Raya. Na njezin osobni život bitno se odrazilo ratno iskustvo zbog kojega je patila od depresivnih epizoda i imala ozbiljnih problema s alkoholom. Njezino je stvaralaštvo utjecalo na razvoj i prijem novinske fotografije kao umjetničkog medija. Umrla je 1977, a njezin pepeo je prosut po imanju Farley Farm House.
Riječka izložba ove ugledne američke fotografkinje ostaje otvorena do 14. kolovoza.