Kulturmiks RIJEČKE LJETNE NOĆI

Koncerti Vivaldija i Haydna na riječkoj plaži

  • Autor: K. M.
  • 2.7.2010 11:20:45
  • 2.7.2010 10:35:42

Plaža bivšeg hotela Park na Pećinama nova je festivalska lokacija gdje će 2. srpnja u sklopu Riječkih ljetnih noći biti izvedeni atraktivni Vivaldijevi koncerti 'Četiri godišnja doba' (Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima) i Haydnov Koncert za violončelo i orkester u C-duru

Poznate koncerte izvest će međunarodno priznati Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem istaknutog makedonskog maestra međunarodne karijere Borjana Caneva, dirigenta Makedonske filharmonije uz mlade solističke zvijezde, violinista Marca Grazianija i violončelista Stjepana Hausera.

rijeckeljetnenoci.com
Marco Graziani i Stjepan Hauser
Dvadesetdvogodišnji Riječanin Marco Graziani dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a dosad je, osim s renomiranim hrvatskim orkestrima, nastupao i s Kaunaškom filharmonijom te festivalskim orkestrom u Lisabonu. Kao solist i član komornih sastava uspješno nastupa diljem Europe, u Japanu i Rusiji. Uz financijsku potporu Zaklade Adris, svira na violini Alessandra Gagliana iz 1720, u vlasništvu Zaklade Segelman. Violinu je počeo učiti u dobi od sedam godina kod prof. Krunoslava Pehljana u riječkoj Glazbenoj školi I. M. Ronjgova, a u klasi prof. Leonida Sorokowa završio je Muzičku akademiju u Zagrebu.

Rođeni Puljanin Stjepan Hauser, zbog mnogobrojnih osvojenih nagrada, dva puta je bio pozvan na gala koncerte za princa Charlesa u Buckinghamskoj palači i palači St. James. Kao solist nastupao je s vodećim orkestrima u zemlji i inozemstvu u najprestižnijim dvoranama i festivalima diljem Europe. Surađivao je s najeminentnijim svjetskim umjetnicima i pedagozima. Godine 2006. nastupio je kao jedini izabrani violončelist na koncertu u čast i u prisustvu Mstislava Rostropovicha u Palazzo Vecchio u Firenci, nakon kojeg ga je maestro Rostropovich opisao kao najtalentiranijeg mladog violončelista kojega je ikad čuo. Stjepan Hauser član je skupine The Greenwich Trio koja od samog svog osnutka postiže visoke međunarodne rezultate i brojne pohvale za svoje nastupe.

Koncerti su na programu 2. srpnja s početkom u 21.30 sati.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još