USPJEH BRITANSKIH ZNANSTVENIKA

Otkriven ključ za tajni Platonov kod

30.06.2010 u 18:02

Bionic
Reading

Britanski znanstvenici otkrili su da djela velikog antičkog filozofa Platona u sebi imaju skriveni kod koji su s uspjehom dešifrirali

Povjesničar znanosti prof. dr. Jay Kennedy sa Sveučilišta Manchester tvrdi da je razotkrio tajni kod u djelima klasičnoga grčkog filozofa Platona (428. ili 427. pr. Kr. – 348. ili 347. pr. Kr.). Platon, koji je prema običajima onoga vremena bio i matematičar, koristio je pravilan uzorak simbola kako bi svojim djelima dao 'muzičku' strukturu, tvrdi Kennedy.

U časopisu za staru filozofiju i prirodoslovlje Apeiron, kako prenosi Večernji list, nakon pet godina studiranja Platonovih radova, Jay Kennedy dokazuje da je na pitagorejski način Platon u tekstove doista sakrio tvrdnje koje bi, izrečene javno, u njegovo vrijeme mogle biti vrlo opasne. Njegov učitelj Sokrat upravo je zbog nesputanih istupanja bio osuđen na smrt.

Antička stihometrija doista je prava škrinja za skrivanje dopunskoga sadržaja za upućene. To je vrlo česti način skrivanja i otkrivanja tajnog sadržaja od antike sve do Dantea. U radu Jay Kennedy pokazuje na koji se matematički način u tim tekstovima mogu otkriti skriveni slojevi. Ključevi pretvoreni u matematički algoritam omogućili su da računala iz izvornih starogrčkih tekstova vrlo jednostavno izvuku Platonove, u njegovo vrijeme, vrlo škakljive nazore.

U priopćenju Sveučilišta Manchester citiraju se neki:
- budi ljubazan jer sa svakim s kime se susrećeš vodiš tešku bitku,
- ako se od žena traži da rade iste poslove kao muškarci, moramo ih njima isto tako podučiti,
- neznanje: korijen svih zala,
- samo su mrtvi doživjeli kraj rata,
- cijena kojom dobri ljudi plaćaju nezainteresiranost za javne poslove je da zli preuzimaju vlast,
- mudraci govore jer imaju što reći; budale govore jer nešto moraju reći.

Dr. Jay Kennedy hvali Platona kao ključnoga mudraca koji je ratničku kulturu uspio preobraziti u kulturu mudrosti i znanja. Za zapadnu civilizaciju i njegovo vrijeme on je značajan kao Isaac Newton ili Einstein. Da nije njega, ne bismo kao genija slavili ni Williama Shakespearea.