Kulturmiks SVEČANOST GLAZBE

Šezdeset klavira na ulicama New Yorka

  • Autor: Hina
  • 20.6.2010 12:50:41
  • 20.6.2010 12:42:27

Šezdeset glasovira bit će na raspolaganju svima u New Yorku počevši od 21. lipnja, Svečanosti glazbe, objavila je ovih dana gradska uprava

'Tijekom dva tjedna počevši od ponedjeljka, 21. lipnja, 50 glasovira koje su ukrasili umjetnici, bit će postavljeno u parkovima i na trgovima u pet četvrti, na raspolaganje svakome', kazao je gradonačelnik Michael Bloomberg.

Pod naslovom 'Sviraj, tvoj sam', program je organiziran u suradnji s Camille Zamorom, direktoricom udruge 'Pjevaj za nadu', i Aarona Friedmana, osnivača glazbenog festivala 'Make Music New York', koji se održava 4. godinu za redom.

Glasoviri će biti na raspolaganju od 9 do 22 sata, osim u nekoliko stambenih zona gdje će glazba morati prestati u 20 sati.

Po završetku programa, 5. srpnja, instrumenti će biti darovani njujorškim školama i bolnicama.

Tisuću besplatnih koncerata održat će se tijekom Svečanosti glazbe 21. lipnja na Manhattanu, Brooklynu, Bronxu, Queensu i na Staten Islandu.

Svečanost glazbe prvi put će organizirati i Kina gdje će u nedjelju u Šangaju četrdesetak skupina nastupiti jedan dan prije ostatka planeta.

Diljem svijeta ove se godine očekuje sudjelovanje 450 gradova u 110 zemalja.

Svečanost glazbe jednodnevna je manifestacija koja u javnom gradskom prostoru okuplja kako profesionalne tako i amaterske glazbenike, naglašavajući važnost glazbe u svakodnevnom životu.

Manifestaciju je 80-ih godina osmislio Jack Lang (bivši francuski ministar kulture) predlažući da se održava svake godine na prvi dan ljeta.

Od 2005. godine manifestacija je međunarodnog karaktera.

Na koncertima Svečanosti glazbe susreće se amaterska glazbena scena s profesionalnom.

Koncertna direkcija Zagreb i Hrvatska glazbena mladež tradicionalno na taj dan organiziraju glazbene nastupe i koncerte na raznim mjestima u Zagrebu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još