KULTNI ŠPANJOLSKI REDATELJ

'Almodovarove fusnote' u kinu Tuškanac

18.06.2010 u 14:47

Bionic
Reading

Ciklus filmova 'Almodovarove fusnote', koji će se održati od 21. lipnja do 1. srpnja u kinu Tuškanac, uz dva Almodovarova filma donosi i uratke koji su utjecali na njega te one koji slijede poetiku tog kultnog španjolskog redatelja, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez (HFS).

U posljednjem ciklusu prije ljetne stanke prikazat će se Almodovarovi filmovi 'Veži me' i 'Labirint strasti', 'Taj mračni predmet želje' Luisa Bunuela, Fassbinderov 'Svi drugi zovu se Ali', američka drama 'Sve o Evi' Josepha Mankiewicza, 'Lak za kosu' Johna Watersa, 'Njezina posljednja pjesma' Juana de Ordune i 'Sudbina jedne žene' Maria Camusa

Po riječima filmske kritičarke Mime Simić, izbor filmova u ciklusu pokazuje kako je iz žanra melodrame, koji se trpao u koš s ostalim sentimentalističkim i senzacionalističkim popkulturnim proizvodima poput sapunica, prsnula subverzivna društvena kritika, a njezina pretjerana emocionalnost i opulentna vizualnost iščitani su u ironijskom, ideološki daleko složenijem kodu.

Ciklus organizira HFS, u suradnji s Jugoslavenskom kinotekom i Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske.