VIA NEGATIVA

Performeri zauzimaju zgradu MSU-a

17.06.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Via Nova via MSU Zagreb prva je umjetnička akcija – niz performansa – u postavu 'Zbirke u pokretu' kojom se ostvaruje zamisao o živoj umjetničkoj interakciji u prostoru s djelima iz muzejske kolekcije, a počinje 19. lipnja u 18 sati

Zbog specifičnosti prostora MSU-a, koji diktira postav i sam jednokratan događaj, Via Nova dobiva i jednokratni naziv Via Nova via MSU Zagreb. Via MSU je kolektivna prezentacija 13 performansa, koja slijedi strukturu i kontekst stalnog postava MSU-a Zagreb. U 'Zbirke u pokretu' Via Nova ulazi kao u priču u kojoj želi komunicirati sa svim njezinim cjelinama (Projekt i sudbina, Umjetnost kao život, Umjetnost o umjetnosti, Velika enigma svijeta, Riječi i slike), a ujedno i doslovno podržati ideju zbirki u pokretu. Na tri kata MSU-a devet performera izvest će 12 performansa, svaki put po tri paralelno. Zadnji, trinaesti performans, održat će se u Dvorani Gorgona.

Posjetitelji će dobiti priliku događanje u MSU-u pratiti kao performans i kao izložbu, ali zbog vremenske ograničenosti performans izmiče i za razliku od izložbe prolazi. Zbog toga će gledatelji tijekom trajanja Via Nove via MSU biti u stalnoj situaciji selekcije. Premda nijedan neće moći odgledati sve performanse, svaki će imati mogućnost odabrati vlastitu strategiju gledanja: kroz Via MSU moguće je kretati se po horizontali (odgledati četiri performansa na jednom katu) ili po vertikali (odabrati četiri performansa prema vlastitu interesu na različitim katovima).

Posjetitelj može i šetati kroz svih 12 performansa Via MSU i zadovoljiti se samo fragmentima. Bez obzira na odabranu strategiju gledanja, svaki gledatelj ujedno stvara i svoju specifičnu individualnu cjelinu koju u sljedećih deset dana može dopuniti i posjetom izložbi performansa Via Nova via MSU Zagreb u formi video instalacije. Ta će izložba biti otvorena od 21. do 30. lipnja.

Via Negativa je međunarodni projekt suvremenih izvedbenih umjetnosti sa sjedištem u Ljubljani od 2002. godine. Ciklus performansa nazvan Via Nova svoju građu preuzima od produkcije Via Negativa, nastale između 2002. i 2008, ali je prerađuje u novom kontekstu i formatu.