Kulturmiks ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Koncertna sezona sa 24 glazbena događaja

  • Autor: tportal.hr
  • 16.6.2010 12:59:44
  • 16.6.2010 11:30:08

Pod geslom 'Jedan orkestar - bezbroj glazbenih doživljaja!' Zagrebačka filharmonija najavljuje novu koncertnu sezonu 2010/11. u kojoj nas očekuju priznati solisti, dirigenti i zanimljive koncertne izvedbe

Orkestar Zagrebačke filharmonije ulazi u 140. godinu djelovanja i za publiku priprema brojne glazbene izazove.

'Želim da svaki koncert u novoj sezoni bude sasvim novo i posebno iskustvo', ističe maestro Uroš Lajovic, koji je u sezoni 2010/11, do izbora novog šefa dirigenta, preuzeo mjesto umjetničkog savjetnika orkestra.

'Naš stari prijatelj maestro Lajovic - jedan od najuglednijih dirigenata u regiji, profesor dirigiranja na prestižnom Bečkom sveučilištu - pokazao se kao idealan izbor u ovom trenutku', komentira ulogu maestra Lajovica u novoj sezoni ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić: 'Do izbora novog šefa dirigenta na čemu intenzivno i temeljito radimo, on je omogućio neometan rad orkestra i odredio jasan umjetnički pravac za narednu sezonu.'

U 140. sezoni maestro Lajovic je uz svoje suradnike priredio bogati koncertni meni s čak 24 glazbena događaja. Novu sezonu označit će vrhunski solisti, od kultnog pijanista Ive Pogorelića i violinističkog virtuoza iz Kine Ninga Fenga, do vatrenog finskog pijanista Ollija Mustonena i karizmatičnog ruskog violončelista Aleksandra Knjazeva. Publika će imat prilike uživati i u majstorskim interpretacijama 'vladara' dirigentskog pulta, od Rusa Dmitrija Kitajenka do maestra Kazushija Ônoa, koji se nakon mjesta šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije ponovno vraća u Zagreb.

Za sve koji vole 'novi zvuk', u sklopu Muzičkog biennala Zagrebačka filharmonija i Radovan Vlatković predstavit će najnoviji Koncert za rog slavnog poljskog skladatelja Krzysztofa Pendereckog koji će osobno ravnati izvedbom.

Nizom izvedbi Zagrebačka filharmonija obilježit će i važne obljetnice velikih skladateljskih imena poput Gustava Mahlera, Franza Liszta i Johanna Sebastiana Bacha, a poseban kuriozum sezone bit će izvedba nekolicine djela iz majstorske kajdanke Borisa Papandopula, koja će nakon niza godina u izvedbama Zagrebačke filharmonije ponovno ugledati svjetlo dana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još