Kulturmiks FESTIVAL U SRCU ISTRE

Svetvinčenat opet središte plesa i neverbalnog kazališta

  • Autor: tportal.hr
  • 1.6.2010 15:06:05
  • 1.6.2010 14:27:52

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održat će se, 11. godinu zaredom, od 23. do 27. srpnja u istoimenom istarskom gradiću

U vrlo kratkom roku Festival se definirao kao jedna od najzanimljivijih manifestacija u regiji, okupljajući brojne plesne umjetnike, pedagoge, stručnjake, kritičare, programatore te, najljepše od svega, iznenađujuće brojnu i odanu publiku.

www.svetvincenatfestival.com
'Waxtaan', Jant-Bi Ecole de Sables, Senegal, 2009.
Festival plesa i neverbalnog kazališta jedinstvena je kulturno-turistička manifestacija koju organizira Zagrebački plesni ansambl, a svojom desetogodišnjom tradicijom dokazala se kao omiljeno okupljalište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti koji ciljano dolaze vidjeti festivalski međunarodni program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra te edukativnih seminara i radionica.

Dosad je Festival ugostio više od 90 domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa s preko 160 radova. Godine 2003. inicirao je otvaranje Turističke zajednice općine Svetvinčenat oformljene upravo na poticaj organizatora te Kulturnog centra Svetvinčenat.

O uspješnosti manifestacije govori činjenica da je Ministarstvo kulture RH predložilo upravo nju kao jedinog hrvatskog kandidata za Council of Europe Cultural Events.

Također, 2009. godine strukovna udruga UPUH uručila je organizaciji Festivala godišnju nagradu za doprinos plesnoj umjetnosti, a Turistička zajednica Istarske županije nagradu Zlatna koza – Capra d'Oro.

U mnoštvu kulturnih događanja koja se nude u Istri tijekom ljetnih mjeseci, Festival plesa i neverbalnog kazališta izborio je značajno mjesto, aktualizirao plesnu scenu i pospješio njenu decentralizaciju.

Uz hrvatske predstave, glavni program Festivala uključuje goste iz Srbije, Španjolske, Slovenije i Belgije. Posebne performanse i instalacije ponudit će umjetnici iz Italije i Njemačke, a osim toga posjetitelji će moći sudjelovati u nizu radionica, okruglih stolova, prezentacija itd.

Više saznajte na službenim stranicama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još