IZLOŽBA 'AKTUALNO 2+60'

Smotra suvremene hrvatske fotografije u Mimari

02.06.2010 u 08:06

Bionic
Reading

Biennalna žirirana izložba 'Aktualno 2+60' Sekcije za fotografiju Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti - ULUPUH, otvorena u utorak u Muzeju Mimari uz 60. godišnjicu te udruge, predstavila je radove 41 umjetnika različitog izričaja, poetike, likovnog usmjerenja, čak i generacije

Izložbu je otvorila predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal, a autorica koncepcije projekta i izložbe povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout rekla je da su predstavljene najbolje recentne fotografije istaknutih fotografa o različitim suvremenim temama koje, da nije riječ o tako vrsnim radovima, ne bi zaokupile našu pozornost.

Ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić također smatra da je riječ o vrhunskim fotografskim djelima te da je žiri imao visoke kriterije pri odabiru.

Projekt 'Aktualno' osmišljen je prije dvije godine kao žirirana izložba najboljih recentnih fotografija istaknutih fotografa, na zadanu, ali široku i sveobuhvatnu suvremenu temu. Namjera mu je bila da kroz mnoštvo osobnih vizura i interpretacija prikaže sliku današnjice okom umjetnika-fotografa.

Na tom tragu organizirana je ova izložba 'Aktualno 2', kojoj je u nazivu dodan broj 60 kao novi element u koncepciji. Taj se element poklopio sa značajnim jubilejem - 60. godišnjicom postojanja i djelovanja ULUPUH-a, krovne Hrvatske udruge za primijenjenu umjetnost i dizajn, napisala je između ostalog povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, autorica koncepcije izložbe, Višnja Slavica Gabout

Žiri, koji čine Višnja Slavica Gabout, Danijela Lušin, Erika Šmider, Tomislav Marić i Leila Topić, u projektu 'Aktualno 2+60' trudio se pri selektiranju radova odabrati 'najbolje od najboljega' kako bi ispunio predispozicije da se, obzirom na broj sudionika i njihovu nesumnjivu likovnu reputaciju, ova izložba pretvori u malu smotru suvremene hrvatske fotografije.

Okupljen je četrdeset i jedan umjetnik različitog izričaja, poetike, likovnog usmjerenja, čak i generacije.

Priča koje su na više od sto radova prezentirali, kao pojedinačne radove ili kao manje serije, su: Stanko Abadžić, Zoran Alajbeg, Janko Belaj, Boris Berc, Jelena Blagović, Marija Braut, Saša Ćetković, Matej Dokić, Ljubo Gamulin, Biljana Gaurina, Virgilio Giuricin, Denis Gržetić, Romeo Ibrišević, Željko Jelenski, Saša Karolyi, Ivica Kiš, Damir Klaić, Aleksandar Kosanović, Dražen Lapić, Danijela Lušin, Tomislav Marić, Alan Matuka, Luka Mjeda, Karmen Orlić, Vladimir Pfeifer, Berislava Picek, Tomislav Rastić, Hrvoje Serdar, Maja Strgar Kurečić, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica, Saša Vadanjel, Ante Verzotti, Zlata Vucelić, Ivo Vučetić, Zvonimir Zagoda i Andrija Zelmanović.

Izložba će biti otvorena do 21. lipnja, i to utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 17 sati, četvrtkom od 10 do 19 sati, nedjeljom od 10 do 14 sati, dok je u ponedjeljak Muzej zatvoren. Nakon Zagreba izložba će se od 3. do 30. rujna ove godine predstaviti u Galeriji Batana u Rovinju, a od 7. do 23. listopada u labinskom Narodnom muzeju.