700 SATI SJEDENJA U MOMA-i

Marina Abramović izvela dosad najdulji performans

01.06.2010 u 10:43

Bionic
Reading

Srpska umjetnica Marina Abramović provela je 700 sati sjedeći i gledajući posjetitelje izložbe 'The artist is present' u Muzeju moderne umjetnosti (MOMA) u New Yorku. Radi se o najduljem umjetničkom performansu dosad izvedenom

Otkad je otvorena retrospektivna izložba njezinih radova 'The artist is present' u MOMA-i u New Yorku 14. ožujka, Marina Abramović sjedila je na stolici u atriju muzeja sedam sati dnevno, šest dana u tjednu

Posjetitelji izložbe mogli su sjesti preko puta umjetnice i jednostavno se sukobiti s njezinim pogledom. Najdulji performans koji je dosad izveden završen je 31. svibnja, na dan zatvaranja izložbe.

Poznate osobe, kao što su Björk, Lou Reed, Marisa Tomei i Isabella Rossellini, našle su se među 1.400 posjetitelja koji su sjedili preko puta Marine koja je, bez iznimke, svaki dan bila odjevena u dugačku haljinu.

Neki su iz znatiželje proveli i cijeli dan sjedeći preko puta umjetnice, dok su neki izdržali samo nekoliko minuta.

Sama retrospektiva obuhvatila je pedesetak radova koji sežu do njezinih ranih intervencija, videouradaka, fotografija te samostalnih i grupnih performansa.

Dijelovi retrospektive pokazali su se jednako kontroverznima, posebno Imponderabilia u sklopu koje su se posjetitelji morali provući između gole žene i muškarca koji su stajali na uskom prolazu.

Među recentnim djelima Marine Abramović nalazi se performans s ubadanjem nožem, igranje s vatrom i nepokretno stajanje šest sati dok joj posjetitelji rade što god im padne na pamet.

Performans Imponderabilia iz 1977. s umjetnikom Ulayem