LJUBAV I ŽUDNJA

Tjedan suvremenog plesa sa 28 predstava

21.05.2010 u 12:49

Bionic
Reading

U svom 27. izdanju od 24. svibnja do 4. lipnja, Tjedan suvremenog plesa, osim u Zagrebu i Rijeci, po prvi put će se zbivati i Splitu, a donijet će 28 vrhunskih predstava iz 16 zemalja, od čega čak tri premijere

Središte festivalskog programa ove će godine biti Zagrebački plesni centar, no plesat će se i na brojnim drugim gradskim pozornicama – od Scene Travno do Zagrebačkog kazališta mladih i Gavelle.

'Srh' koreografa Matijaža Fariča

Kao poseban uvod u festival, u subotu 22. svibnja u sklopu europskog projekta Beyond Front@ bit će izvedena predstava 'The Unknown' jedne od najproduktivnijih mađarskih koreografkinja, Eve Dude. 'The Unknown' nas vodi u idealizirani svijet, daleko od prizemne egzistencije, istražujući što ostavljamo, a što odnosimo sa sobom iz prošlih susreta.

Dio projekta Beyond Front@ je i predstava 'Srh' proslavljenog slovenskog koreografa Matijaža Fariča, koja je na programu u ponedjeljak 24. svibnja u ZKM-u.

Tradicionalno eklektičan festivalski program i ove će godine predstaviti različite generacije, a velik broj predstava karakteriziraju teme ljubavi i žudnje, i to u izvedbi pretežno muških ansambala.

To su značajke i jedne od najvećih atrakcija festivala, gostovanja belgijske Compagnie Thor s u siječnju praizvedenom predstavom 'To The Ones I Love', koju su kritičari već proglasili jednom od najvećih senzacija sezone, a bit će izvedena 29., 30. i 31. svibnja u ZKM-u. Koreograf Thiery Smiths odlučio se, u slavljeničkoj 20. sezoni, za radikalan povratak čistom, visokoestetiziranom plesu u izvedbi devetorice plesača afričkog podrijetla te uz remiksiranu Bachovu glazbu.

Festival će i zatvoriti skupina muških plesača, i to pod vodstvom legendarnog kanadskog koreografa Daniela Léveilléa, koji i dalje ne odustaje od istraživanja koreografskih mogućnosti golog tijela, a ovaj put stiže s dva naslova: 'Posvećenjem proljeća' i 'Amour, acide et noix', 4. lipnja na Sceni Travno.

'Variacions Al.Leluia' ansambla Lanònima Imperial

Dvije predstave u programu ima i jedna od najvećih zvijezda međunarodne scene, dobitnica njujorške nagrade Bessie, Izraelka Yasmeen Godder, a američku scenu će predstaviti, po New York Timesu jedno od najvećih otkrića posljednjih godina, Trajal Harrel, europskoj publici poznat i kao umjetnički voditelj programa danceWeb bečkog Impulstanz festivala.

Nakon punih 19 godina vraćaju se legendarna kreatorica koreodrame Nada Kokotović s predstavom po tekstu austrijskog književnog enfant terriblea, Petera Handkea, te španjolski ansambl Lanònima Imperial s predstavom 'Variacions Al·Leluia'.

Od novih imena tu su slovački Les SlovaKs, potom vodeće mlade brazilske i portugalske autorice Astrid Toledo i Sonia Baptista, dok će regionalne koreografske snage u sklopu europskog projekta Beyond Front@ između inih zastupati Miloš Sofrenović, Iskra Šukarova i Dejan Srhoj.

Drugi veliki europski projekt koji će se predstaviti na festivalu bit će inicijativa W-est_Where, u sklopu koje je nastala predstava 'Ruine' bosansko-francuske koreografkinje Jasmine Prolić. Predstava propituje dualitete interpretacije, a bit će izvedena 30. svibnja u ZPC-u.

Prva od tri festivalske premijere bit će europska koprodukcija 'To Whom It May Concern' slovenskih koreografa Rosane Hribar i Gregora Lušteka u izvedbi hrvatskih plesača 25. svibnja u ZPC-u.

Predstava 'Kritika' Katarine Đurđević

Na programu je i hommage te propitivanje utjecaja kultne koreografkinje Pine Bausch, 'Ovo (ni)je moja šuma' autora i izvođača Silvije Marchig i Darka Japelja te teatrologinje Nataše Govedić s izvedbama 27. svibnja u Zagrebu te 28. svibnja u Splitu.

Treći premijerni naslov je predstava 'Kritika' autorice Katarine Đurđević, a riječ je o plesnom performansu koji spaja fotografiju i pokret i bit će izveden 2. i 3. lipnja u ZPC-u.

U riječkom dijelu programa publika će imati prilike upoznati budućnost domaće plesne i performerske scene u sklopu projekta WARP2, dok će prvi program Tjedna suvremenog plesa u Splitu dovesti tri iznimne ovogodišnje hrvatske produkcije na scenu Gradskog kazališta lutaka.

U bogatom programu popratnih događanja bit će održana svakodnevna predavanja i filmske projekcije te razgovori s umjetnicima i dva velika festivalska partyja. Za vrijeme trajanja festivala u ZPC-u će biti postavljena izložba 'Izleti' fotografa Jasenka Rasola.