POČETNA CIJENA 0,99 DOLARA

Siniša Labrović jeftino prodaje svoju kožu

20.05.2010 u 11:58

Bionic
Reading

Vidao je partizanske spomenike, organizirao reality show s ovcama, pio vlastitu mokraću, prepjevao je magazin Gloriju, a u svom najnovijem radu Siniša Labrović otišao je do krajnjih granica i žrtvovao dio vlastitoga tijela u spomen na umjetnost avangarde

Siniša Labrović predstavit će u utorak, 25. svibnja u zagrebačkoj Galeriji VN (Ilica, 163a) triptih posvećen avangardi. Riječ je o tri monokroma dimenzije 60 puta 60 centimetara na kojima se nalaze tri geometrijske figure načinjene od kože koja je odstranjena s Labrovićevog tijela.

Gdje je učinjena operacija i tko mu je za umjetnost skidao kožu, Labrović nije htio otkriti, no uvjerava nas da je sve napravljeno legalno, o čemu svjedoči dokumentarac i fotografije koje prate izložbu.

'Dokumentaristički materijal je za sve nevjerne Tome, kako mi ne bi morali gurati prst da provjere je li uistinu moja koža na radovima', kazao je Labrović i dodao da su mu kožu odstranili s bedara, lica, ruku i prepona.

'Htio sam ostvariti cilj avangarde, stopiti umjetnost sa životom i postići da umjetnost postane glavni faktor u životu i društvu. Napravio sam nešto što je u svojoj formi apstraktno, a u sadržaju ima nešto što utjelovljuje samu stvarnost, samu kožu, što ljudima metaforički predstavlja njih same', pojasnio je Labrović.

Jedan od dijelova triptiha bit će postavljen na aukciju na e-Bayu, s početnom cijenom od 0,99 dolara. I taj čin prodaje je, kao segment suvremene stvarnosti, dio cjelokupnog umjetničkog performansa.

'Što bi, uostalom, bila neka suvremena umjetnost', zapitao se Labrović i kazao da je to licitiranje s umjetnošću, pa i putem e-Baya, prodaja sebe samog da bi se zaradilo, njezin krajnji cilj.

'Živimo u vremenima kada je novac odlučujući faktor, posljednje ili prvo ime bilo čega, pa tako i mene i mog rada, i zaista bih htio vidjeti koliko vrijedi ljudska koža.'

Je li internetska aukcija pravo mjerilo, ne treba se ni zapitati. Labrović nema ni blagi pojam koliku cijenu će postići monokrom na licitaciji, no siguran je da će posljednji udarac aukcijskog čekića značiti realnu vrijednost njegova umjetničkog rada.