UNESREĆENI UMJETNIK

Tom Gotovac nemoćan smješten u dom

18.05.2010 u 10:11

Bionic
Reading

Zbog ozljeda koje je zadobio prilikom pada u kupaonici poznati hrvatski umjetnik Tomislav Gotovac već je neko vrijeme smješten u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi

Tomislav Gotovac tri je dana bespomoćan ležao na podu sve dok njegovi bliski prijatelji nisu primijetili da ga nema te u stan poslali vatrogasce i policiju, prenosi Jutarnji list. Zbog ozljeda je trenutačno nepokretan, a sutra bi trebao izići iz bolnice u Dugoj Resi, takozvane ubožnice.

Iako je jedan je od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih umjetnika, performera i redatelja avangardnih filmova, Gotovac živi samo od 1.500 kuna mjesečno. Zbog loše financijske situacije, njegovi prijatelji su se pobrinuli te mu po povratku iz bolnice osigurali privatni smještaj.

Gotovčevi avangardni filmovi i performansi prikazivani su po čitavom svijetu, između ostalih u Dublinu, Londonu, Moskvi, Berlinu, Kyoto i New Yorku, a neka od njegovih najpoznatijih djela izložena su u pariškom Centru Pompidou na izložbi pod nazivom 'Obećanja iz prošlosti'.