Kulturmiks SVI U GALERIJE I MUZEJE

Besplatne izložbe za Međunarodni dan muzeja

  • Autor: S. F.
  • 17.5.2010 15:23:53
  • 17.5.2010 9:00:00

U povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, hrvatski muzeji posjetiteljima nude besplatno razgledavanje aktualnih izložbi i stalnih postava, a rijetki pripremaju i prigodna događanja

Luvija Bušić
'Par lijevih cipela' u MSU-u
Ovogodišnji Dan muzeja održava se pod temom 'Muzeji za društveni sklad'. Tim povodom zagrebački MSU posjetiteljima daruje besplatan ulaz na veliku međunarodnu izložbu 'Par lijevih cipela – provjera stvarnosti u Istočnoj Europi' koja se uvelike bavi temama društvenog sklada. Radovi 17 istočnoeuropskih umjetnika pružaju sliku umjetničke scene postkomunističkih zemalja, a među ostalima zastupljeni su radovi Dragana Živadinova iz Slovenije, Katerine Šede iz Češke, Jaana Toomika iz Estonije i Miroslawa Balke iz Poljske te hrvatskih umjetnika Sanje Iveković i Dalibora Martinisa. Besplatno će se moći razgledati i stalni muzejski postav 'Zbirka u pokretu' te kazališna predstava 'P/Okreni se' u 18 sati u Dvorani Gorgona.

U galeriji Klovićevi dvori bit će izveden plesni performans 'Žena na mjesečini' inspiriran radovima Borisa Bućana s početkom u 20.30 sati. Plesni performans potpisuje koreografkinja Andreja Široki, a poseban dojam pružit će maštovita rasvjeta Gordane i Zorislava Šojata.

Druga strana Amerike moći će se doživjeti u Umjetničkom paviljonu kroz izložbu 'Veliko hrkanje' bračnog para Kristine Leko i Davida Smithsona. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, a riječ je o ambijentalnoj 14-kanalnoj videoinstalaciji nastaloj u razdoblju od 2003. do 2008. Instalacija pokazuje neka od najvažnijih mjesta iz povijesti filma: Grand Canyon, Monument Valley, Las Vegas i druge, ali i bezimene gradiće, benzinske crpke i groblja.

Lucija Bušić
Zlatan Vehabović, pobjednik 45. zagrebačkog salona
Besplatan ulaz bit će i na izložbu 45. zagrebačkog salona u HDLU-u koja se ove godine održava na temu tržište i donosi 89 umjetničkih radova, među kojima i nagrađeni rad Bez naziva Zlatana Vehabovića.

Ovogodišnji Međunarodni dani muzeja u riječkom MMSU bit će obilježen predavanjem grafičkih dizajnera Damira Bralića i Vanje Cuculića pod temom Razvoj identitetskih sustava lokalnih zajednica i Vizualni identitet hrvatskih muzeja i manifestacija. Ujedno će biti organizirano vodstvo kroz izložbu 'Splendid Pop', istaknutih predstavnika američkog pop-arta, koja okuplja radove ikona američkog pop-arta - Johna Chamberlaina, Roya Liechtensteinna, Andyja Warhola, Toma Wesselmanna, Jamesa Rosenquista i Roberta Rauschenberga, a ulaznice se mogu nabaviti u pola cijene.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još