TRAŽENI INDIJSKI UMJETNIK

Na vlastitoj izložbi otkrio krivotvorine

22.01.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Svjetski poznati indijski umjetnik Syed Haider Raza na otvorenju vlastite izložbe u galeriji Dhoomimal u gradu Delhiju otkrio je da je veći dio izloženih radova krivotvoren

Syed Haider Raza, koji će sljedećeg mjeseca napuniti 86 godina, ostao je nemalo razočaran nesvakidašnjim otkrićem. Za Times Online je izjavio da je 'najmanje od svega želio prisustvovati izložbi krivotvorina vlastitih djela'. Šećući od djela do djela vremešni umjetnik je zaključio da slike nisu njegove i da na zidovima vise jeftine kopije.

Raza je dio svojih radova osobno poklonio galeriji, dok je oko 30 slika posuđeno od njegova nećaka Z. H. Zafrija. Ipak, pokazalo se da su posuđena djela daleko od originala.

Vlasnici galerije izrazili su žaljenje zbog incidenta te izjavili da poziv uručen gospodinu Razi dovoljno govori o njihovim dobrim namjerama i nemanju uvida u cijelu situaciju.

Indijski umjetnik odmah po događaju uložio je tužbu protiv nećaka, a galerija je izložbu zatvorila samo pola sata nakon otvorenja.

Budući da su Razini radovi prilično traženi te da je na prošlogodišnjoj dražbi u aukcijskoj kući Christie's njegova slika prodana za čak 1,3 milijuna funti, ne čudi veliki broj krivotvorina.