SLAVLJE U LONDONU

Deset godina galerije Tate Modern

13.05.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Petodnevnim događanjem Londončani slave deset godina postojanja galerije Tate Modern koja se u kratkom periodu profilirala u vodeće sastajalište suvremenih umjetnika

Kada je otvorena 2000. godine malo je bilo onih koji su vjerovali da će već u prvom desetljeću postati jedna od najposjećenijih svjetskih galerija i privući više od 45 milijuna posjetitelja.

Prva londonska galerija posvećena suvremenoj umjetnosti ugostila je izložbe radova nekih od najznačajnijih umjetnika prošloga stoljeća, među kojima Edwarda Hoppera, Fride Kahlo, Matissea, Picassa, Marka Rothka, Salvadora Dalija i Andyja Warhola, te vodeća imena današnjice: Damiena Hirsta, Miroslawa Balku i Jeffa Koonsa.

Nekadašnja hidroelektrana, zatvorena 1981, impresivna je građevina sagrađena od više od četiri milijuna cigala. Impozantan prostor Turbine Halla omogućuje izlaganje umjetničkih djela koja bi se teško smjestila u bilo koji drugi svjetski muzej. Primjer takvog rada je instalacija kipara Anisha Kapoora načinjena od crvenog čelika i PVC-instalacije pod nazivom 'Marsyas' duga čak 150 metara.

Dobar je primjer i nedavna instalacija Miroslawa Balke pod nazivom 'Velika crna kutija' u koju posjetitelji mogu ušetati i proživjeti muke njegovih sunarodnjaka.

Možda najsmjelijim korakom osnivača Tatea smatra se radikalno odstupanje od tradicionalnih postava. Umjesto kronološki, muzejska zbirka podijeljena je u četiri tematske sekcije: krajolik, mrtva priroda, akt i povijest. Nova metoda u isti prostor smjestila je nepoznate radove uz remek-djela.

U sklopu petodnevnog događanja povodom 10. rođendana muzeja koji dnevno obiđe oko 13 tisuća posjetitelja organizirane su izložbe, performansi i koncerti, a središtem Londona prošetala je i povorka od 300 školaraca. Prilikom slavlja na red su došli i planovi vezani uz izgradnju dodatne galerije, čiji troškovi iznose 215 milijuna funti, a trebala bi biti otvorena do 2012. godine.

Slavljenička povorka na ulicama Londona