WORLD PRESS PHOTO

Izložba svjetske novinske fotografije samo u Splitu

06.05.2010 u 09:42

Bionic
Reading

U splitskoj Galeriji MKC otvorena je peta po redu izložba svjetske novinske fotografije - World Press Photo - a moći će se razgledati do 19. svibnja

Splitski fotoklub, osnovan 1911. godine, organizacijom ove izložbe službeno započinje proslavu stogodišnjice svog postojanja. Ovogodišnji postav izložbe svjetske novinske fotografije bit će predstavljen samo u Splitu, a nakon Amsterdama 1. svibnja i Splita, kreće na cjelogodišnje putovanje u 100 gradova i 50 zemalja svijeta.

Izložbu su na otvorenju predstavili splitski fotografi Feđa Klarić i Valentino Bilić Prcić, dvojac koji je najzaslužniji za kontinuitet te značajne fotografske, ali i žurnalističke manifestacije. U ime Grada otvorila ju je zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković, istaknuvši da je Grad i ove godine pružio neophodnu i punu pomoć za uspješnu organizaciju i nastavak, možemo već reći, tradicionalne manifestacije u Splitu u danima slavljenja blagdana Sv. Dujma.

Podsjetimo, žiri izložbe World Press Photo 2010. dodijelio je nagrade u deset kategorija koje su dobila 63 fotografa iz 23 zemlje. Na natječaj je prijavljeno 101.960 fotografija, a poslalo ih je 5.847 autora iz 128 zemalja.

Dobitnik glavne nagrade je talijanski freelancer Pietro Masturzo koji je snimio nagrađenu fotografiju u Teheranu 24. lipnja 2009, za vrijeme iranskih predsjedničkih izbora, a prenijela ju je talijanska televizija RAI te objavio časopis Loop. Na njoj je prikazana žena koja u sumraku stoji na terasi zgrade i protestira, vičući od jada prema nadolazećem mraku, zbog pobjede radikala Ahmedinedžada nad reformističkim kandidatom Musavijem.

Nagrađena fotografija je primjer utjecaja društveno-političkih zbivanja na svakidašnji život ljudi, teško uhvatljivi trenutak iz stvarnog života.

Velik dio ostalih izloženih fotografija svjedoči o dramatičnom svijetu u kojem živimo, ali i o svakodnevici globaliziranog svijeta koji postaje sve sličniji na svim meridijanima i paralelama.