NAGRADNJAČA

Tko ide na izložbu Salvadora Dalija

03.05.2010 u 09:17

Bionic
Reading

U galeriji Laval Nugent u Opatičkoj 2 u Zagrebu bit će postavljenja izložba 100 djela velikog slikara nadrealizma Salvadora Dalija, od 30. travnja do 18. lipnja ove godine. Tportal.hr ovom prilikom poklanja pet ulaznica najbržim čitateljima koji točno odgovore na nagradno pitanje

Riječ je o motivima iz 'Božanstvene komedije' Dantea Alighierija koji sačinjavaju znamenito i cijenjeno bibliofilsko izdanje objavljeno u šest grafičkih mapa. Osim tekstualnog dijela, mape sadrže 100 litografskih otisaka u boji, što predstavlja najveći i najznačajniji grafički opus u cijelom Dalijevom stvaralaštvu. Njegova 'Božanstvena komedija' iznimno je tražena i među kolekcionarima, budući da su radovi otisnuti na posebno zaštićenom, ručno izrađenom papiru, što cijelom opusu pridaje dodatnu vrijednost i kvalitetu.

Dalí je tijekom 1950. i 1952. godine naslikao niz djela inspiriranih Danteom, pa je talijanska vlada od njega naručilailustracije za izdanje 'Božanstvene komedije' u sklopu tada planiranogobilježavanja sedamstote godišnjice Danteova rođenja. Iako je talijanska vlada naposljetku odustala od narudžbe, djelo je 1963. godine izdano u Francuskoj, a na koncu i u Italiji, 1964. godine. Talijanski izdavač Salani objavio je luksuzno izdanje, u šest kutija sa 100 koloriranih litografija prema francuskim matricama. Upravo će talijansko izdanje biti prezentirano na izložbi u Zagrebu, a ista izložba bit će postavljena i u Splitu od 24. lipnja do 24. rujna ove godine, u izložbenom prostoru Stare gradske vijećnice.

Po jednu ulaznicu osvojili su:

Ana Krznar
Branka Černi
Katarina Rakar
Marin Ostojić
Martina Knežević