168 RADOVA

Svjetska izložba novinske fotografije u Splitu

29.04.2010 u 14:26

Bionic
Reading

Na Svjetskoj izložbi novinske fotografije (World press photo 2010.) u Splitu, koja će se održati od 5. do 19. svibnja, bit će izloženo 168 fotografija koje je odabrao poseban žiri

Na natječaj je 5847 novinskih fotoreportera iz 128 zemalja prijavilo 101.960 fotografija, izvijestio je na konferenciji za novinare koordinator te izložbe za Hrvatsku Valentino Perić Prcić

Ovo je peta godina zaredom da se u Splitu održava Svjetska izložba novinske fotografije. Split će ove godine, kao i prošle dvije, uz Amsterdam, biti drugi grad u svijetu u kojem će se prirediti ta izložba.

Nizozemski glavni grad tradicionalno je prvi u kojem se održava ta izložba, a ove je godine otvorena 24. travnja, objasnio je Valentino Perić Prcić.

Najavio je da će splitska publika moći vidjeti i prvonagrađenu ovogodišnju novinsku fotografiju talijanskog fotoreportera Pietra Masturze, koja je obišla svijet. Njemu će nagrada biti uručena 2. svibnja u Amsterdamu. Na fotografiji je žena koja u suton s vrha svoga teheranskog doma viče prosvjedujući nakon predsjedničkih izbora u Iranu.

Žiri je ove godine iznimno odlučio dodijeliti posebnu nagradu fotografiji 'skinutoj' s videa koja prikazuje mrtvu studenticu poginulu u Teheranu nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji, objasnio je Perić.

Organizator izložbe je splitski Foto klub.

Dogradonačelnica Anđelka Visković izvijestila je kako će grad sa 150.000 kuna pomoći održavanje izložbe.

'Čast je da Split, nakon Amsterdama, bude drugi grad u svijetu čija će publika moći vidjeti izložbu', istaknula je Visković.