Kulturmiks MUZEJ ULIČNE UMJETNOSTI

Odabrani radovi za oslikavanje Branimirove

  • Autor: S. F.
  • 11.5.2010 0:17:22
  • 29.4.2010 10:09:10

Žiri Muzeja ulične umjetnosti odabrao je 64 rada kojima će ukrasiti zid u staroj Branimirovoj ulici u Zagrebu u razdoblju od 10. do 14. svibnja

Na natječaj je pristiglo sveukupno 117 prijedloga iz svih gradova Hrvatske, od čega su odabrana 64 rada. Autori radova uključuju priznate umjetnike, grafitere, diplomirane slikare, dizajnere, grafičare, arhitekte, građevinare te studente, srednjoškolce i mnogobrojne likovne amatere koji će Branimirovoj ulici dati novi izgled.

Osim spreja i grafita, velikim su dijelom zastupljenje šablone, naljepnice, plastike, kolaži i instalacije.

O pobjednicima je odlučio šesteročlani žiri u sastavu: akademik Ivan Kožarić, dizajner Mirko Ilić, predsjednik HDLU-a Josip Zanki, arhitekt Krešimir Rogina, ilustratorica Dunja Janković i glazbenik Damir Martinović – Mrle.

Cilj akcije je omogućiti umjetnicima iz cijele Hrvatske da se umreže, uče jedni od drugih i stvaraju zajedno.

'Intervencije u Branimirovoj treba shvatiti ne samo kao oslanjanje na prostor grada koji željeznica dijeli na dva dijela, već i kao svojevrsno preispitivanje muralnog slikarstva i povijesti hrvatske moderne i postmoderne. Stoga ne čudi da su se neki od umjetnika referirali na meandre kao što su oni Julija Knifera. Zadani okvir street arta pružio je model za dijalog između klasično grafiterskog, post-Banksyevog i naglašeno konceptualnog site specific poimanja prostora zida u Branimirovoj, najčuvenijeg zida u gradu', kazao je Josip Zanki.

Samo oslikavanje Branimirove ulice odvijat će se od 10. do 14. svibnja.

Prvi projekt Muzeja ulične umjetnosti
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još