OD DŽEZVE DO MOKA EXSPRESSA

Izložba aparata za kavu u Galeriji ULUPUH

28.04.2010 u 10:41

Bionic
Reading

Međunarodna izložba produkt dizajna 'Caffè Espresso - arhitektura aparata za kavu' otvara se u četvrtak 29. travnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu

Aparat Richarda Sappera

Izložba donosi vrhunske dizajnerske radove aparata za spravljanje espresa, nezaobilaznog dijela talijanske kulture življenja. Dizajnerska rješenja Wiela Aretsa, Riccarda Dalisija, Alda Rossija, Richarda Sappera i drugih bit će predstavljena kroz fotografije, skice i same proizvode, rasvjetljavajući kompleksnu prirodu oblikovanja predmeta masovne industrijske proizvodnje. Uz njih, bit će izloženi i oni projekti koji nisu doživjeli realizaciju – nacrti Denisa Santachiare, studije Ettorea Sottsassa i drugih.

Od turskog ibrika, mjedenog lončića ili džezve, vremenom su se razvili brojni drugi aparati, a pravi preokret izazvao je moka expresso – klasični lončić jednostavne i sigurne upotrebe, koji se iz Italije proširio diljem svijeta, kazali su u predgovoru kustosi izložbe Eleonore Garavello i Alessia Curta.

Izložba je premijerno održana u studenom 2008. godine u Muzeju moderne umjetnosti Ugo Cara u Trstu, a planira se, uz Zagreb, predstaviti u nizu europskih gradova. Održava se u okviru projekta UdineDesign i bit će otvorena do 10. svibnja.