SOCIJALNE TEME

Filmovi Renate Poljak u Centru Pompidou

28.04.2010 u 09:25

Bionic
Reading

Radovi filmske umjetnice Renate Poljak iz njezina desetogodišnja video i filmskog stvaralaštva prikazat će se 29. travnja u pariškom Centru Georges Pompidou, izvijestio je Hrvatski filmski savez (HFS).

Program s njezinim filmovima nastalima u produkciji HFS-a, predstavit će se u okviru ciklusa "Prospectif Cinema".

Kako bi istražila socijalne teme našeg društva, Poljak u video radovima kombinira autobiografske sekvence, dokumentarnu i fiktivnu formu te tematizira različita pitanja, od socijalne amnezije, preko položaja žene u suvremenom društvu do procesa tranzicije iz socijalizma u liberalni kapitalizam i njegovih popratnih pojava.

Artikulirajući osobno iskustvo, neodvojivo od socijalno-političkog konteksta, autorica progovara o neriješenim sukobima i nedostatku komunikacije, podsjeća na važnost i odgovornost prema prošlosti, pri čemu se s teškim temama, poput gubitka vrijednosti, spola, useljavanja i tranzicije nosi s humorom i suptilnošću, stoji u obavijesti HFS-a.

U okviru tog ciklusa Centra Pompidou, koji se održava svakog zadnjeg četvrtka u mjesecu, predstavljaju se najistaknutiji međunarodni autori iz svijeta suvremene umjetnosti.