15 GODINA CENTRA ZA ŽENSKE STUDIJE

Hrvatska sveučilišta i dalje bez ženskih studija

23.04.2010 u 12:36

Bionic
Reading

Premda su ženski studiji diljem svijeta sastavni dio visokoškolskog sustava obrazovanja, u Hrvatskoj su oni, unatoč višegodišnjim naporima Centra za ženske studije, još uvijek izvan sveučilišta

Feminizam poslije utopije

Centar za ženske studije 24. travnja u Novinarskom domu međunarodnim skupom 'Feminizam poslije utopije' obilježava 15. godina djelovanja, a na skupu će, među ostalima, sudjelovati Andrea Zlatar Violić, Elizabeta Šeleva, Svetlana Slapšak, Staša Zajović, Ankica Čakardić. Više o tom i ostalim programima čitajte na zenstud.hr.

Tijekom petnaestogodišnjeg aktivnog djelovanja Centra za ženske studije, obrazovni programi koje je pohađalo četiristotinjak žena, još uvijek nisu postali dijelom institucionaliziranog obrazovnog sustava. Maksimum koji je dosad postignut jest preporuka da se Ženski studiji uvedu na sveučilište, iznesena u okviru Nacionalne politike za ravnopravnost spolova.

S druge strane, zanimljivo je da studentice koje u Centru za ženske studije u Zagrebu dobiju diplomu, bez većih problema svoje poslijediplomsko obrazovanje mogu nastaviti na nekom od europskih sveučilišta, među kojima prednjači budimpeštanski Central European University gdje predaje Jasmina Lukić, jedna od osnivačica Centra.

Uoči obilježavanja 15. godišnjice Centra, razgovarali smo s trima voditeljicama Centra. Prema riječima voditeljice obrazovnog programa i knjižnice Jasminke Pešut, nedavni studentski prosvjedi svjedoče o buđenju sveučilišta, pa treba vidjeti hoće li to buđenje donijeti i pomake u metodici i sadržaju nastave. Izvršna direktorica Centra Rada Borić govorila je o dosadašnjim uspjesima i planovima za dalje, a voditeljica izdavaštva i istraživanja Sandra Prlenda osvrnula se na značajne naslove izdane u biblioteci Centra.

Više pogledajte u videoprilogu: