BRAZILIJA

Niemeyerov futuristički san slavi 50 godina postojanja

21.04.2010 u 11:40

Bionic
Reading

Brazilija, glavni brazilski grad, futuristički san arhitekta Oscara Niemeyera, poznat i kao utopijski grad i laboratorij modernog urbanizma prepoznatljiv po obliku ptice raskriljenih krila, u srijedu slavi svoj 50. rođendan

Sva crkvena zvona u srijedu će istodobno zazvoniti i obilježiti godišnjicu koja će se slaviti misama, izložbama, dvama vatrometima te velikim koncertom brazilske folklorne glazbe, no upitno je pokriće troškova jer je pravosuđe zabranilo da se u te svrhe potroše dva milijuna dolara.

Futuristički grad, svečano otvoren 21. travnja 1960., osmislili su urbanist Lucio Costa, pejzažni arhitekt Roberto Burle Marx te arhitekt Niemeyer, a od 1987. grad je uvršten na popis svjetske baštine UNESCO-a.

'Čini mi se da sam se iskrcao na drugome planetu, a ne na Zemlji', izjavio je ruski kozmonaut Jurij Gagarin kada je 1961. posjetio Braziliju.

Zgrada parlamenta, s dvije izokrenute polutke, te nova katedrala postali su odmah simboli Brazila, kao i palača Planalto (sjedište predsjedništva) i palača Itamaraty (ministarstvo vanjskih poslova), koja se čini kao da pluta jezercem.

Sve te koncepcije kao da prkose gravitaciji i karakteristike su Niemeyerova rukopisa.

Zamisao o gradnji sjedišta triju vlasti u državi Brazilu potječe još iz 19. stoljeća, a cilj joj je bio poticanje razvoja unutrašnjosti zemlje i rasterećenja prenapučenog priobalja.

Početak gradnje novoga grada na pustinjskoj visoravani na 1000 metara nadmorske visine svečano je označio 1955. godine tadašnji predsjednik države Juscelin Kubitschek

Projekt je završen u rekordnom roku i pet godina poslije grad je bio svečano otvoren.

Brazilija je planski građena i bilo je predviđeno da primi 600.000 stanovnika do 2000. godine, no danas ih ima pet puta više i boluje od socijalnih tegoba tipičnih za brazilske gradove.

Tako je s jedne strane grad ispunio svoju funkciju upravljačkog središta i postao mjesto za život i rad državnih dužnosnika. No istodobno se u prstenu oko grada tiskaju siromašni slojevi u favelama.

'Duboko sam nesretan zbog takvih dubokih socijalnih razlika', povjerio je Niemeyer, koji je u prosincu proslavio 102. rođendan, agenciji AFP.

Idejnim tvorcima grada kritičari zamjeraju i druge nedostatke. Primjerice nepostojanje nogostupa jer je grad zamišljen kao prostor automobila. Posljedica su prometni čepovi.

S vremenom se nepraktičnom pokazala i podjela grada na funkcionalne četvrti: poslovnu, trgovačku, hotelsku i slično.

Nepraktične su i goleme zelene površine. Nadalje, tijekom vikenda grad potpuno zamre i opusti.

S druge strane stanovnici Brazilije cijene mir i sigurnost brazilske prijestolnice, a mladi rođeni u njoj i ne pomišljaju živjeti negdje drugdje.