PREOBRAŽAJ

Ciklus o Kafki Dimitrija Popovića u Pragu

20.04.2010 u 13:55

Bionic
Reading

Izložba ciklusa 'Kafka' Dimitrija Popovića koja je početkom prošle jeseni bila prikazana u Studiju Moderne galerije Josip Račić u Zagrebu bit će otvorena 22. travnja u Pragu u Dea Orh Art Gallery, priopćeno je iz agencije Mediafest

Tridesetak radova, kako se navodi, inspiriranih Kafkinim djelom Preobražaj, kao i niz psihonadrealističkih portreta bit će izloženi u osam prostorija praške galerije.

Najstariji rad na izložbi je crtež 'Kafka' nastao 1967. nakon čitanja pripovjetke 'Preobražaj', koja je kako navodi Mediafest, Popović više puta isticao, uz Lautreamontova Maldororova pjevanja i Rimbaudov 'Boravak u paklu' imala važan utjecaj za formiranje njegovog likovnog izraza.

U katalogu koji je povodom ove izložbe priredila Dea Art Gallery bit će objavljen tekst Dimitrija Popovića o njegovom shvaćanju i viđenju piščeva kompleksnog lika koji se smatra jednim od najzagonetnijih stvaraoca modernog doba.

Ovih dana Internacionalna TV kuća TV 7 završila je film o Dimitriju Popoviću na temu "Kafka" čije se premijerno emitiranje očekuje na češkoj nacionalnoj televiziji za vrijeme trajanja izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 18. svibnja 2010. godine.