Kulturmiks KIROV VALJAK

Iran traži 300.000 dolara od British Museuma

Iran traži 300.000 dolara od londonskog British Museuma nezadovoljan što je ta ustanova nekoliko puta odgađala posudbu perzijske dragocjenosti Kirova valjka, koji je trebao biti izložen u Iranu, rekao je u ponedjeljak iranski dužnosnik za kulturnu baštinu.

'Iranski državni muzej potrošio je oko 300.000 dolara za izložbu i tražit će da taj gubitak nadomjesti British Museum', rekao je Hamid Baghai, dužnosnik Odjela za turizam i kulturno naslijeđe, prenosi iranska službena televizija.

U veljači je Baghai objavio da je Iran prekinuo odnose s British Museumom nakon brojnih odgoda posudbe te 2500 godina stare umjetnine.

British Museum je istaknuo u priopćenju da je 'jako iznenađen' odlukom o prekidu veza, dodavši da je namjeravao Kirov valjak poslati u Teheran 'u drugoj polovici srpnja'.

Brojni povjesničari smatraju taj valjak, pronađen 1879., najstarijom objavom ljudskih prava u svijetu. Glineni valjak je dokument koji je izdao perzijski vladar Kir II. nakon zauzeća Babilona 539. prije Krista. Danas se čuva u British Museumu.

Iransko-britanski odnosi zahladnjeli su nakon ponovna izbora iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada u lipnju 2009. Teheran optužuje London da potiče poslijeizborne prosvjede.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još