Kulturmiks REMEK DJELO PROBAVE

Tri tisuće funti za vakumirani izmet

  • Autor: S. F.
  • 19.1.2009 15:20:35
  • 19.1.2009 13:00:00

Aukcijska kuća Sotheby's na nadolazećoj dražbi zakazanoj za 6. veljače pod čekić stavlja ni manje ni više nego vakumirani izmet, a očekuje se da će komad postići cijenu između 2.000 i 3.000 funti

Riječ je o radu belgijskog umjetnika Wima Delvoye, točnije produktu jedne od njegovih mehaničkih skulptura nazvane 'Cloaca'. Skulptura je načinjena od čelika, gume i stakla te vjerno oponaša ljudski probavni sustav sve do najsitnijeg detalja.

Delwoye je dva puta dnevno 'hrani' ostacima kao što su pečena jaja, pomfrit, kolači i kava, a kao produkt toga ona ima redovitu stolicu koju umjetnik vakumira te izlaže i prodaje. Osim izmeta, 'Cloaca' nerijetko ispušta vjetrove i podriguje što, začudo, kod posjetitelja izložbi izaziva sveopće veselje.

Iako se koplja lome oko umjetničke vrijednosti njegova djela, Delvoye poručuje: 'Ako je izloženo u galeriji, predstavlja umjetničko djelo, no kada bi bilo izloženo u garaži, riječ bi bila tek o zanimljivoj napravi', prenosi Canadian Press. Svoj rad opisuje kao 'refleksiju ljudske sposobnosti i kreativnog procesa' koji je posve 'beskoristan, ali apsurdno nužan'.

Belgijski umjetnik već je proizveo nekoliko verzija skulpture 'Cloaca', a ona najnovija, trenutačno izložena u kanadskoj galeriji Sveučilišta Quebec, stoji uspravno te najvjernije oponaša ljudski probavni sustav.

Iako ne zadovoljava ljubitelje estetike, a kod mnogih izaziva gađenje, 'upakirani izmet' ima svoje poklonike. Već je prodan veliki broj sličnih komada, a jednak interes se očekuje i za aktualni primjerak koji je svoje mjesto zaslužio u poznatoj aukcijskoj kući Sotheby's. 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još