REMEK DJELO PROBAVE

Tri tisuće funti za vakumirani izmet

19.01.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Aukcijska kuća Sotheby's na nadolazećoj dražbi zakazanoj za 6. veljače pod čekić stavlja ni manje ni više nego vakumirani izmet, a očekuje se da će komad postići cijenu između 2.000 i 3.000 funti

Riječ je o radu belgijskog umjetnika Wima Delvoye, točnijeproduktu jedne od njegovih mehaničkih skulptura nazvane 'Cloaca'. Skulptura je načinjena od čelika, gume istakla te vjerno oponaša ljudski probavni sustav sve do najsitnijeg detalja.

Delwoye je dva puta dnevno 'hrani' ostacima kao što su pečenajaja, pomfrit, kolači i kava, a kao produkt toga ona ima redovitu stolicu kojuumjetnik vakumira te izlaže i prodaje. Osimizmeta, 'Cloaca' nerijetko ispušta vjetrove i podriguje što, začudo, kodposjetitelja izložbi izaziva sveopće veselje.

Iako se koplja lome oko umjetničke vrijednosti njegova djela,Delvoye poručuje: 'Ako je izloženo u galeriji, predstavlja umjetničko djelo, no kada bi bilo izloženo ugaraži, riječ bi bila tek o zanimljivoj napravi', prenosi Canadian Press. Svoj rad opisuje kao 'refleksiju ljudskesposobnosti i kreativnog procesa' koji je posve 'beskoristan, ali apsurdnonužan'.

Belgijski umjetnik već je proizveo nekoliko verzija skulpture 'Cloaca', a ona najnovija, trenutačno izložena u kanadskoj galeriji SveučilištaQuebec, stoji uspravno te najvjernije oponaša ljudski probavni sustav.

Iako ne zadovoljava ljubitelje estetike, a kod mnogihizaziva gađenje, 'upakirani izmet' ima svoje poklonike. Već je prodan veliki broj sličnih komada, a jednak interes se očekuje i za aktualni primjerak koji je svoje mjesto zaslužio u poznatoj aukcijskoj kući Sotheby's.