GESAMTKUNST LAIBACH

Izložba povodom 30 godina likovnog izražavanja Laibacha

13.04.2010 u 08:00

Bionic
Reading

'Gesamtkunst Laibach, Temelji 1980 – 1990' naziv je velike likovne izložbe koja se otvara 15. travnja u Međunarodnom grafičkom i likovnom centru u Ljubljani povodom 30 godina likovnog djelovanja slovenske grupe Laibach

Slabo je poznato da je Laibach zapravo nastao kao likovna skupina. Motiv križa, radnici i jeleni su zapravo motivi koji su simbolizirali Laibach na početku njihove karijere iako su mnogima poznatiji kao motivi likovne skupine Irwin. To je sve bio dio kapitala koji je Laibach 1984. godine izložio u sklopu tek osnovane skupine Neue Slowenische Kunst. Nakon glazbenog početka i uspjeha, likovno stvaralaštvo preuzela je skupina Irwin.

Laibach je, kažu dobri poznavatelji, na likovnu scenu Slovenije donio alternativno, postmoderno stvaralaštvo. Povezali su slikarstvo nove epohe s uradi sam punk filozofijom i postkonceptualnom praksom. Laibach je promovirao glazbu koliko i likovno stvaralaštvo, video, film i performans, tj. 'visoku' i 'nisku' popularnu kulturu, politiku i umjetnost. Na samom početku 80-ih su jasno definirali temelje retroavangarde.

Izložba naslovljena 'Gesamtkunst Laibach, Temelji 1980 – 1990' u Međunarodnom grafičkom i likovnom centru u Ljubljani je pregled njihovog stvaralaštva u prvih deset godina postojanja grupe Laibach kada su svojom pojavom itekako utjecali na subkulturnu umjetnost 80-ih godina prošlog stoljeća. Grupa Laibach predstavljena je kao multimedijalna skupina koja je povezala likovno i glazbeno stvaralaštvo sa teorijom.

Zanimljivo je da su eksponati za izložbu sakupljeni iz različitih izvora i sa raznih strana kao što su na prvom mjestu arhiv Laibacha, potom privatna zbirka Barbare Borčić, Škuc Foruma, RTV Slovenije i fotografa Borisa Cvetanovića, Dragana Papića, Janeja Štravsa, Nikolaja Pečenka, Antonija Živkovića, Siniše Lopojde te zbirke Međunarodnog grafičkog likovnog centra, Neila Rectorja i Daniela Millera iz fototeke Muzeja novejše zgodovine Slovenije.