GALERIJA UMJETNINA

U Split stiže izložba Goyinih grafika

07.04.2010 u 15:20

Bionic
Reading

Danas je u Galeriji umjetnina u Splitu najavljena izložba grafika velikog španjolskog slikara i grafičara Francisca de Goye. Izložbu su javnosti predstavili ravnatelj Galerije umjetnina Božo Majstorović, kustosica izložbe Jasminka Babić i dogradonačelnica Splita Anđelka Visković

Velika izložba grafika Francisca de Goye bit će otvorena 15. travnja i trajat će do 27. lipnja ove godine. Bit će izložene 92 grafike u tehnici bakropisa i akvatinte.

Goyin grafički opus je posebno zanimljiv, kao najintrigantniji dio njegovog cjelokupnog stvaralaštva, zbog kojeg se smatra pretečom suvremene likovne umjetnosti.

Taj slikar s prijelaza 18. u 19. stoljeće je prošao dug put od klasičnog dvorskog slikara na španjolskom dvoru do izuzetno suvremenog kroničara dramatičnih povijesnih promjena u Europi tog vremena. Stvaranje novog svijeta na ruševinama starog se odvijalo u okolnostima rata, nesreće i patnje i Goya je bio briljantan kroničar takvog realiteta.

Zanimljivo je da je veći dio njegovog grafičkog opusa objavljen posthumno, jedan dio čak 35 godina nakon njegove smrti 1828. godine. Majstorović je na predstavljanju izložbe zahvalio na pomoći Milošu Glavurtiću u organizaciji ovakve prestižne likovne manifestacije koja će u znatnoj mjeri pridonijeti kulturnoj ponudi grada općenito, ali i nadolazećoj turističkoj sezoni. Svi grafički listovi su vlasništvo Grafičke zbirke ET Zürich, velike i relevantne zbirke koja u svom posjedu ima djela svih relevantnih europskih grafičara od Dürera, Piranesija, Rembrandta pa do suvremenih autora.