Kulturmiks MUZEJ ULIČNE UMJETNOSTI

Uskoro novi grafiti u Branimirovoj

  • Autor: Hina
  • 7.4.2010 9:08:20
  • 6.4.2010 11:41:59

Zid Hrvatskih željeznica u Branimirovoj ulici u Zagrebu dobit će novo ruho od 10. do 14. svibnja, kad će ga oslikati umjetnici čiji radovi budu izabrani na natječaju otvorenom do 12. travnja, izvijestio je organizator udruga 'Centralna jedinica'

Najbolje radove s natječaja koji je počeo prije petnaestak dana izabrat će ocjenjivački sud u kojemu su akademik Ivan Kožarić, dizajner Mirko Ilić, predsjednik HDLU-a Josip Zanki, arhitekt Krešimir Rogina, ilustratorica Dunja Janković i glazbenik Damir Martinović Mrle.

Riječ je o prvom projektu Muzeja ulične umjetnosti, koji nema određeni prostor, radno vrijeme ni stalne kustose. Ulična umjetnost (street art) nastaje na javnim površinama, a predstavlja sve osim klasičnih sprej-grafita. Najpopularnije tehnike su ispisi, crteži, šablone, naljepnice, plastika, kolaži i instalacije.

Svrha je projekta ujediniti domaću scenu umjetnika koji se bave tim likovnim izričajem, distancirati je od vandalskog šaranja gradskih fasada te popularizirati kvalitetnu urbanu umjetnost koja je u nekim europskim zemljama već dio službene strategije razvoja gradova.

Pročelje zida u Branimirovoj ulici već je dva puta bilo mjesto legalnog umjetničkog izražavanja - 1987. u povodu Univerzijade te 1999. u sklopu akcije suzbijanja zloporabe droga.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još