NOVI MUZEJ

Napoleonovi, Mozartovi i Einsteinovi rukopisi u Parizu

02.04.2010 u 09:20

Bionic
Reading

Pisma Napoleona i Victora Hugoa, Einsteinove sheme i proračuni, Mozartove partiture i mnoge druge stvari moći će se vidjeti u novoizgrađenom muzeju pisama i rukopisa koji 15. travnja otvara svoja vrata u Parizu

Na šesto četvornih metara, u zgradi proglašenoj zaštićenim spomenikom u ulici Saint Germaina, u središtu francuske prijestolnice, oko tisuću pisama, rukopisa, autograma, crteža i orginalnih dokumenata posjetitelji će moći stalno razgledati, dodaje muzej.

Privatni muzej izlaže prepisku slikara Maneta, Ingresa, Moneta, Gauguina, Touluse-Lautreca, partiture Mozarta, Chopina, Debussyja, Wagnera, rukopise dvaju 'Manifesta nadrealizma' Andrea Bretona i Verlaineovih 'Romansi bez riječi', te pisma koja su svojom rukom napisali Voltaire, Moliere i Baudelaire

Što se tiče povijesnih izložaka, posjetitelji će pronaći najstrože čuvan tajni dokument u kojemu se najavljuje kapitulacija nacista i kraj Drugoga svjetskog rata koji je 7. svibnja 1945. potpisao Dwight Eisenhower, zapovjednik američkih snaga, i uputio ga načelnicima glavnih stožera savezničkih snaga, ili pak Napoleonovo pismo Josephini i politička oporuka Luja XVI.

Rukopis fizičara Alberta Einsetina sa shemama i proračunima teorije relativnosti leži pokraj rukopisa Josepha de Montgolfiera iz 1784., u kojemu opisuje svoj izum - 'padobran na koji je spojena košara od pruća'.

Muzej pisama i rukopisa posjeduje oko 70.000 dokumenata.