MINISTARSTVO O SLUČAJU MIMARA

Optužbe o falsifikatima su 'rekla-kazala'

16.03.2010 u 10:51

Bionic
Reading

Iz Ministarstva kulture opovrgavaju optužbe o krivotvorinama u Muzeju Mimara koje je u monografiji 'Croatia: Aspects of Art, Architecture and Cultural Heritage' iznio Brian Sewell, britanski likovni kritičar

'Nitko od spomenutih stručnjaka koji optužuju Muzej za krivotvorine nije ni bio u Mimari, a kamoli utvrdio postojanje falsifikata', tvrde iz Ministarstva kulture. U odgovoru na upit portala Zagrebancija.com, među ostalim, stoji i da se ne može reagirati na paušalne tvrdnje tipa 'rekla-kazala' ljudi koji nisu specijalisti za pojedina umjetnička područja te da su vrata Muzeja Mimara otvorena za istraživanje svim relevantnim stručnjacima.

Na pitanje zašto nikada nije pokrenula istraga, iz Ministarstva navode da dosad za nju nije bilo povoda te da je postupak provjere autentičnosti djela i porijekla umjetnina u Muzeju Mimara bio posao stručnjaka još u vrijeme bivše države. No u to je vrijeme, po pisanju Briana Sewella, Ante Topić Mimara bio nepovrediv zbog svojih političkih veza, ponajviše prijateljstva s Titom.

'Proučavanjem i analizom djela dugotrajno i ozbiljno se bave i domaći i strani stručnjaci u Mimari. No dosad nikada nije pronađen nijedan falsifikat. Štoviše, potvrđene su neke stare atribucije i donesene neke nove, prema kojima su pojedina djela i starija nego što su prvotno bila datirana', kazali su iz Ministarstva.