MLADI LIKOVNI UMJETNICI

Raspisan natječaj za nagradu "Vladimir Putar 2010"

02.03.2010 u 15:26

Bionic
Reading

Natječaj za Nagradu "Radoslav Putar 2010.", koja će se dodjeliti mladim likovnim umjetnicima do 35 godina za kvalitetu i inovativnost umjetničkih djela realiziranih 2009. i 2010., otvorio je zagrebački Institut za suvremenu umjetnost, a provest će ga u suradnji s Foundation for Civil Society i Trust for Mutual Understanding iz New Yorka te Međunarodnom mrežom YVAA (Young Visual Artists Awards

Natječaj je otvoren do 9. travnja do kada mladi umjetnici mogu prijaviti svoje radove u Institut za suvremenu umjetnost, u Gundulićevu 37.

U obzir za natječaj dolaze djela u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, instalacija, fotografije, videa, novih medija i performancea. Djela iz područja primijenjene umjetnosti, dizajna, kazališta i filma nisu uključena u natječaj, navode organizatori u priopćenju.

Na natječaj se mladi umjetnici mogu prijaviti samostalno, a pravo prijedloga kandidata imaju i institucije, profesionalni djelatnici iz područja likovnih umjetnosti i građani. Ukoliko se na natječaj prijavljuje grupa umjetnika sa zajedničkim projektom, nužno je imenovati jednog nosioca projekta. Prijavljeni kandidati moraju biti hrvatski državljani.

Stručni odbor odabrat će između prispjelih prijava četiri finalista koji će se predstaviti na zajedničkoj izložbi 2. lipnja 2010. u Galeriji Galženica. Na otvorenju izložbe Stručni odbor će među finalistima izabrati i proglasiti dobitnika Nagrade "Radoslav Putar 2010."

Organizatori natječaja dobitniku Nagrade "Radoslav Putar" osiguravaju šestotjedni boravak u International Studio and Curatorial Program (ISCP) u New Yorku u tijekom 2010/2011. i samostalnu izložbu novih djela u Zagrebu 2011.

Nagrada YVAA, koja se dodjeljuje od 2006., u Hrvatskoj nosi ime Radoslava Putara (Varaždin, 1929 - Zagreb, 1994), istaknutog povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa, koji je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku.

U mrežu YVAA uključene su Češka, Slovačka, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina te Slovenija, a u pripremi su nagrade u Albaniji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Rumunjskoj.