OTKUP SUVREMENE UMJETNOSTI

Izvrstan odaziv na natječaj T-HTnagrada@msu.hr

25.02.2010 u 12:09

Bionic
Reading

Čak 232 umjetnika odazvala su se na natječaj s područja suvremene umjetnosti, koji T-Hrvatski Telekom, glavni partner Muzeja suvremene umjetnosti, treći puta organizira u suradnji s Muzejom. Odabrani radovi bit će predstavljeni na izložbi u MSU, a izložbu će performansom otvoriti Marko Marković

Na ovaj jedinstveni partnerski projekt T-HT-a i Muzeja suvremene umjetnosti, s najvećim novčanim iznosom za otkup djela suvremene umjetnosti koje privatna tvrtka dodjeljuje nekom muzeju u Hrvatskoj, umjetnici su se mogli prijaviti od 10. listopada 2009. do 11. siječnja 2010. godine.

Međunarodno stručno povjerenstvo u sastavu: mr.sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, Peter Pakesch, intendant Kunsthausa u Grazu, Nada Beroš, viša kustosica MSU-a, Ivan Faktor, medijski umjetnik, Branko Franceschi, ravnatelj HDLU-a i Zdenka Badinovac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani imalo je težak zadatak da odabere 40 najboljih radova.

Odabrani radovi prvi će put biti izloženi u novoj zgradi Muzeja suvremene umjetnosti, a poštovatelji ovakvog umjetničkog izričaja imat će ih priliku razgledati ih na izložbi koja će trajati od 26. veljače do 28. ožujka 2010.

Kao i protekle dvije godine, za tri najbolja rada predviđene su otkupne novčane nagrade u iznosu od 75.000 kuna za prvu nagradu, 70.000 kuna za drugu te 65.000 kuna za treću nagradu. Također, osigurano je i 15.000 kuna za nagradu publike. Imena pobjednika natječaja, odnosno, prva tri nagrađena djela i dobitnika nagrade publike bit će objavljeni 21. ožujka na prigodnoj svečanosti. Tri najbolja rada naći će svoje mjesto u Zbirci T-HT-a, uz prethodnih godina nagrađene radove Lale Raščić, Igora Eškinje, Siniše Labrovića, Ane Horvat, Ane Opalić i Davora Sanvicentija. Ujedno, radovi Lale Raščić, Siniše Labrovića, Igora Eškinje i Alena Floričića, čiji je rad otkupljen u okviru slobodnog otkupa, dio su stalnog postava 'Zbirke u pokretu'.

Specifičnost je ovogodišnje izložbe to što je stručno povjerenstvo prihvatilo radove koji su prethodno bili izlagani na samostalnim izložbama. To su sljedeći umjetnici: Marko Tadić, s radom 'I speak true things' (2009, izložen u Galeriji Miroslav Kraljević); Marijan Crtalić, s radom 'Nevidljivi Sisak – fenomen Željezara' (2009, izložen u Galeriji Miroslav Kraljević), te Nemanja Cvijanović, s radom 'Aplauz!' (2008–2009, izložen u Galeriji VN, odnosno u Galeriji Kortil u Rijeci). I dok Marko Tadić izražajno svjedoči svoju mistificiranu potragu za utopijskim mjestom, odnosno nikada nađenim otokom, Marijan Crtalić i Nemanja Cvijanović iskazuju vlastiti društveni angažman, prvi spram baštine koju nam je ostavio socijalizam u vidu ostataka likovne kolonije ili utihnutog tvorničkog pogona, drugi u odnosu na nedostatak glasnog protestiranja građana – simuliranjem pravih demonstracija.

Zanimljivost je izložbe i činjenica da treći puta rad izlaže Viktor Popović, ovaj puta rad 'Bez naziva (1/2)', 2009. – instalaciju od gume i željeza, što u obliku zatvorske rešetke visi sa stropa, gotovo dodirujući tlo. Bit će i nekoliko slika: Gordana Bakić, s 'Nekoliko objekata', iz 2009.(akril na platnu); Ana Barbić Katičić sa 'Slikama s izložbe' (akril na platnu), iz 2007, te Elvis Krstulović sa 'Zamućenim naracijama' iz 2007. (ulje i emajl na platnu).
Otvorenje izložbe počinje happeningom Marka Markovića i njegovog benda 'Ilija i zrno žita', a izvest će glazbeno-scenski događaj ne bi li potaknuli publiku da promisli što je postalo javno i ono što je ostalo u našemu društvu danas.