RETROSPEKTIVA

Moskva otkriva Picassa nakon 50 godina

25.02.2010 u 11:19

Bionic
Reading

Rusi će u muzeju lijepih umjetnosti Puškin moći vidjeti retrospektivu Picassa, od plavog perioda do nadrealizma, što predstavlja prvu izložbu te širine u Moskvi unazad više od 50 godina, objavili su organizatori

Izložba koja okuplja približno 240 umjetnikovih djela - slike, skulpture, keramiku, crteže, gravure - većinom iz Muzeja Picasso u Parizu, otvara se u petak za javnost, inaugurirajući godinu Francuske u Rusiji, objavili su predstavnici muzeja na pretpremijeri za novinare i suradnike ruskih muzeja.

"Rusi će prvi put vidjeti kompletnu i sistematiziranu panoramu Picassova djela", ističe se u priopćenju muzeja Puškin.

Vrlo malo izlagana u Rusiji, djela iz nadrealističkog razdoblja umjetnika, koje je počelo 20-ih godina, ključna su za izložba.

Izložba nudi i pogled na poseban odnos slikara s Rusijom, s portretom i fotografijama njegove prve supruge Olge Koklove, plesačice ruskog baleta Sergeja Djagiljeva.

Prva i posljednja velika izložba Picassa u Moskvi datira iz 1956. Bila je "šok koji je izazvao radikalnu promjenu u svijesti" sovjetskih građana koji su uvidjeli da je Picassovo djelo daleko od umjetnosti kakva se prakticira u SSSR-u.

"Bila je lekcija iz apsolutne slobode", ističe tjednik Kommersant Weekend u najnovijem izdanju i predviđa da će Rusi nakon više od pola stoljeća pasti ponovno "pred nevjerojatnim šarmom Picassa".

Rusija posjeduje zbirku mladog Picassa s djelima iz ružičastog i plavog perioda izloženih u Muzeju Puškin te djela kubista u Ermitažu u Sankt Peterburgu.