SALOMA U PULI

Helena Minić u provokativnim prizorima plesa

23.02.2010 u 08:18

Bionic
Reading

Već prve slike s intenzivnih zadnjih proba predstave 'Saloma' daju naslutiti da je riječ o kontroverznoj predstavi o kojoj će se još puno pričati

Ovih dana završavaju se pripreme za kazališnu predstavu 'Saloma' redatelja Damira Zlatara Freya, napravljenu prema motivima drame Oscara Wildea. Premijera ove predstave, koja je i prije prvog prikazivanja već izazvala veliko zanimanje javnosti, zakazana je za 27. veljače kada će biti prikazana u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

Predstava puna emocija s manje teksta u kojoj se pokretima dočaravaju odnosi - poremećenost sustava i osnovnih ljudskih vrijednosti - nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Prelijepa Saloma koja izvodi svoj ples kao rođendanski dar svojem stricu, a zauzvrat dobiva na pladnju glavu Ivana Krstitelja motiv je koji je kroz povijest uzbuđivao umjetnike različitih područja zbog svoje dramatičnosti, opasnog zavođenja i prikrivene erotike.

Dvadesetak izvođača, piše Jutarnji list, svakodnevno u dva termina naporno vježba svaki korak i riječ za postizanje savršenstva, a mnogi glumci u napornim fizičkim treninzima zarade i masnice. A osim brojnih modrica Helena Minić, koja igra glavnu ulogu, zaradila je i virozu i izgubila par kilograma zbog čega će joj Matija Vujica, zadužena za kostime, u zadnji čas morati prepraviti kostime. Salominu majku uprizorit će Leonora Surian, a Marinko Leš igrat će Salomina strica.