AKCIJA PROTEST

Što plesači traže od grada?

19.02.2010 u 14:08

Bionic
Reading

Tri dana prije akcije Protest, pripadnici suvremene plesne scene objavili su zahtjeve koje će uručiti Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba

Članovi Udruge plesnih umjetnika Hrvatske i Udruge profesionalnih plesnih umjetnika Puls od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport traže hitnu razradu strategija razvoja, financiranja, predstavljanja i distribucije suvremene plesne umjetnosti u gradu Zagreb.

Smatraju da je suvremena plesna scena, unatoč međunarodnim priznanjima, marginalizirana, što se ove godine očitovalo drastičnim smanjenjem novčanih sredstava.

Zahtijevaju očitovanje po pitanju kriterija raspodjele sredstava Javnih potreba u kulturi grada Zagreba u 2010. godini na poziciji Kazališna i plesna djelatnost, uspostavljanje transparentnog sustava ocjenjivanja i vrednovanja programa kako bi se izbjeglo prekasno i nepotpuno objavljivanje rezultata natječaja te povećanje sredstava plesnoj djelatnosti u proporcionalnom odnosu sa sredstvima koja se izdvajaju za širu kazališnu djelatnost jer na nju otpada samo 0,8 posto sredstava iz ukupnog proračuna za djelatnost kulture Grada Zagreba.

Na listi zahtjeva našao se i novootvoreni Zagrebački plesni centar koji zbog problema s financiranjem umjetnicima nije od prevelike koristi, te su ponovno osuđeni na samostalno financiranje.

Akcija Protest održat će se 22. veljače u terminu od 10 do 12 sati u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport.