Kulturmiks USKORO U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Prvi pogledajte izložbu 'Rat' Ede Murtića

U zagrebačkom Umjetničkom paviljonu 28. veljače otvara se izložba Ede Murtića 'Rat', a tportal prvi donosi snimku postava koji se nastavlja na prošlogodišnju izložbu radova u razrušenoj sarajevskoj Vijećnici

Fundacija Murtić u osnivanju, koju vodi obitelj preminulog hrvatskog slikara Ede Murtića, lani je za trajanja Sarajevskog filmskog festivala u Sarajevu po prvi puta predstavila Murtićeve radove inspirirane ratom. Ta izložba postavljena u gradskoj Vijećnici, simbolu ratnih razaranja iz devedesetih, predstavljala je vrhunski kulturni i društveni događaj, pa zagrebačko izlaganje djela pod naslovom 'Rat' organizatorima izložbe u Umjetničkom paviljonu predstavlja velik izazov.

Prostor Paviljona smještenog nadomak ateljea u kojem je Murtić stvarao, pretvoren je u crnu kriptu koja udomljuje dramatične crteže ratne tematike te radove poput remakea mape posvećene poemi 'Jama' Ivana Gorana Kovačića, crteže iz ciklusa 'Oči straha', tri 'Kolaža za Oświęcim' koji tematiziraju holokaust. U centralnom dijelu Umjetničkog paviljona postavljeno je osam reklamnih lightboxova koji donose motive iz najsnažnijeg i najzastupljenijeg ciklusa 'Cadaveri' (kosturi).

'Ovaj prsten hladne svjetlosti u malome prohodnom krugu varira temu cijele izložbe o neizbježnosti nasilja koje nepredvidljivo i nasumično zatvara vječnu kružnicu zla, bez stvarnog početka i kraja. Simbolička razina izložbe najjasnija je upravo u ovom segmentu koji ujedno predstavlja i najveće zadiranje u autorsko djelo. Izabrani motivi odvojeni su od izvornika i tehnologijom suvremene vizualne komunikacije manipulirani da bi pojačali ekspresiju, odnosno, preneseni u medij zasićenijeg i intenzivnijeg djelovanja', zapisao je Branko Franceschi u izložbenom katalogu.

O izložbi koja po prvi puta donosi neke Murtićeve radove, mahom nastale u posljednja dva desetljeća umjetnikova života pogledajte u videoprilogu. Za tportal govori sin Ede Murtića, galerist Ranko Murtić:

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još