KINO EUROPA

Festival hrvatskog animiranog filma sa 48 radova

17.02.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Na prvom Festivalu hrvatskog animiranog filma, što će se održati 20. i 21. veljače u zagrebačkom kinu Europa, sudjelovat će 48 filmova, najavljeno je na konferenciji za novinare

Od 44 pristigla filma, selekcijska komisija odlučila se za ukupno 13 radova. Petar Krelja naglasio je da se u pristiglim produkcijama osjeća živost, a evidentno je i poznavanje zanata koje se očituje uporabom raznovrsnih tehnika koje daju dimenziju širokim temama pristiglih radova.

Filmovi koji su proizvedeni javnim sredstvima uvršteni su u natjecateljski program koji broji 48 filmova. Dijele se u četiri kategorije: filmovi djece i mladeži, studentski filmovi, reklamni i namjenski filmovi te kratki autorski.

U popratnom programu festivala tu su retrospektive 'Dragulji Zagreb filma', s osam restauriranih klasičnih filmova Zagreb filma koje je Giannalberto Bendazzi, svjetski kritičar i teoretičar animiranog filma, uvrstio u grupu 84 najbolja animirana filma svih vremena.

Festival hrvatskog animiranog filma odraz je konstantnog porasta interesa mladih autora za animaciju, podsjetnik na najbogatije dane Zagreb filma, ali i promocija animacije kao ozbiljne umjetničke forme.