Kulturmiks PROSVJEDUJU

Francuzi za očuvanje krajolika impresionista

  • Autor: S.F.
  • 28.11.2008 23:49:01
  • 24.11.2008 15:00:00

Stanovnici gradića Auvers-sur-Oisea u kojemu su inspiraciju pronalazili slavni umjetnici Cezanne, Pissarro i Van Gogh potpisali su peticiju protiv planova o gradnji luke na rijeci Oise koja bi zauvijek izbrisala slavne impresionističke prizore

Stanovnici Auvers-sur-Oisea, gradića nadomak Pariza, smatraju da će luka koju pariške vlasti planiraju izgraditi na rijeci Oise do 2010. godine nepovratno uništiti kulturno nasljeđe njihova mjesta. Stotine ljutih mještana potpisale su peticiju u kojoj navode da je luka prijetnja 'ne samo kulturnom i arhitektonskom nasljeđu toga kraja, već i kvalitetnom životu njegovih stanovnika', prenosi Guardian.

Mjesto predviđeno za gradnju luke i nicanje nove industrijske zone nalazi se usred krajolika koji je legendarnim umjetnicima poslužio kao inspiracija. Ruralni krajolik Auversa i obale rijeke Oise bili su omiljeni motivi impresionista Camillea Pissarroa i Paula Cezannea. Slikar Vincent van Gogh je nekoliko mjeseci prije nego je počinio samoubojstvo proveo u Auversu slikajući njegove krajolike te je tamo i pokopan.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još