U ILOKU

Kosor otvorila obnovljeni dvorac obitelji Odescalchi

16.02.2010 u 16:48

Bionic
Reading

Na svečanosti u srednjovjekovnoj jezgri Iloka, na kojoj su otvoreni obnovljeni dvorac obitelji Odescalchi, stalni novi postav Muzeja grada Iloka i Muzej na otvorenome - dvor kneževa iločkih, premijerka Jadranka Kosor pozvala je na daljnju obnovu i očuvanje hrvatske kulturne baštine "jer je njezina obnova i prezentacija važan doprinos očuvanju europske kulturne raznolikosti"

Riječ je o objektima obnovljenima u sklopu projekta Vlade RH i Razvojne banke Vijeća Europe "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol" čija je provedba počela 2005. i ukupno stoji 226,2 milijuna kuna. Hrvatska vlada u tome je sudjeluje s 25 posto, a Razvojna banka Vijeća Europe sa 75 posto.

Obnovljene spomenike te novi postav iločkoga muzeja, osnovanog 1952. godine, čiji je stalni postav smješten na dva kata dvorca Odescalchi, otvorila je premijerka Jadranka Kosor, koja je zatim s iločkim gradonačelnikom Miroslavom Janićem potpisala i ugovor o darovanju dijela tog dvorca gradu Iloku.

U prigodnom govoru tijekom otvorenja obnovljenih cjelina, na kojem su bili i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, ministri Božo Biškupić, Darko Milinović i Petar Čobanković, vukovarski-srijemski župan Božo Galić i mnogi kulturni djelatnici, Jadranka Kosor je pozvala na daljnju obnovu i očuvanje kulturne baštine.

Ponovila je kako će Hrvatska do kraja ove godine završiti pregovore o ulasku u Europsku uniju kako bi što prije postala njezina 28. članica.

Ministar kulture Božo Biškupić istaknuo je kako je obnovom dvorca Odescalchi te uređenjem njegova okoliša s mnogim arheološkim nalazima i ostatcima, koji je preuređen u Muzej na otvorenome, završila provedba prvog dijela projekta "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok- Vukovar-Vučedol".

Osim obnove povijesne jezgre grada Iloka, projekt obuhvaća obnovu barokne jezgre grada Vukovara, vukovarskog dvorca Eltz i vlastelinskih kurija, na arheološkome nalazištu Vučedolu izgradnju muzeja vučedolske kulture uz kompleksnu prezentaciju toga svjetski poznatoga eponimnog nalazišta te uređenje znanstveno-istraživačkoga centra u obnovljenoj vili Streim. Dovršetak svih projektata predviđen je u 2011. godini.

Iločki gradonačelnik Miroslav Janjić, u čijoj je pratnji nakon svečanog otvorenja predsjednica vlade Jadranka Kosor obišla obnovljeni muzej, podsjetio je na ratna razaranja Iloka u Domovinskom ratu ističući kako je želja Iločana da se povijesna jezga toga grada uvrsti na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine.