PLESNA PERIFERIJA

Ni Zagrebački plesni centar nema novca za održavanje

Bionic
Reading

Poput MSU-a, i nedavno otvoreni Zagrebački plesni centar suočen je s problemima s financiranjem

Iako je svečano proslavio stotinu dana od otvaranja, pred dugo očekivanim Zagrebačkim plesnim centrom još uvijek stoje neriješeni problemi.

Budući da nije zamišljen kao javna ustanova, nigdje u proračunu grada Zagreba nisu predviđeni troškovi za održavanje takvog prostora. Za sada se financira isključivo preko dijela proračuna namijenjenog za Hrvatski institut za pokret i ples koji bi time trebao servisirati cijelu zgradu godinu dana.

'Imamo sredstava za tri do četiri mjeseca rada, pa 180 tisuća kuna koliko je predviđeno proračunom sigurno neće pokriti cijelu godinu', objasnila je Mirna Žagar, voditeljica ZPC-a u razgovoru za portal Zagrebancija.com.

Položaj plesača s nezavisne scene, tako se otvaranjem centra nije promijenio. Kao i kada su programe producirali u gradskim kazalištima, sredstvima za realizaciju programa moraju plaćati i održavanje zgrade.

'To nije plesni centar, već plesna periferija. Osim plaćanja troškova izvedbi, moramo još plaćati čišćenje, tehničara dok nikakva programska sredstva ne postoje. Takve uvjete ionako imamo u svim kazalištima s kojima plesna scena surađuje, s tim da su i bolji i transparentniji', rekao je Goran Sergej Pristaš, osnivač plesnog kolektiva BADco., dodavši da unatoč brojnim premijerama, ZPC prilikom izvedbi zjapi prazan, što je problem ne samog prostora, već cjelokupne plesne scene.