NIJE INSTALACIJA NEGO NEPLAĆANJE RAČUNA

MSU-om će zavladati - mrak?!

09.02.2010 u 10:10

Bionic
Reading

Iako je otvoren prije nepuna tri mjeseca, problemi za Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu već su počeli te mu prijeti isključenje struje zbog nepodmirenih troškova

'Imat ćemo sastanak u gradskom Uredu za kulturu, obrazovanje i sport s obzirom na to da novac koji smo dobili za materijalne troškove ne pokriva u dovoljnoj mjeri realne troškove funkcioniranja muzeja. Ako se ne uspijemo dogovoriti s njima, imat ćemo ozbiljnih problema s radom, ali uvjerena sam da će u Gradu pokazati razumijevanje za naše probleme te da će, kao i uvijek do sada, naći rješenje. Ne bi iz toga trebalo praviti problem', kazala je ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić za Novi list.

Voditeljica za odnose s javnošću MSU-a Jadranka Pintarić za tportal je kazala da do razrješenja situacije i pregovora s čelnicima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport nema komentara na nastalu situaciju.

Do problema s naplatom energetskih troškova došlo je zbog manjkavog izračuna financija potrebnih za funkcioniranje muzeja iz kojeg je administracija Grada Zagreba, osnivača i glavnog financijera, izostavila stavku energije. Prema njihovu službenom objašnjenju, iznose je bilo teško unaprijed predvidjeti s obzirom na to da je zgrada nova i vrlo specifična. Ipak, alternativno je tumačenje da je takav nemali previd samo pokušaj gradske administracije da prikrije prave troškove muzeja. I bez navedenih troškova za funkcioniranje MSU-a potrebno je osam do devet milijuna kuna godišnje, koji pritišću gradski proračun.

S obzirom na veličinu prostora od 14,5 tisuća četvornih metara te projekcije kojima je 24 sata dnevno prekriveno čitavo pročelje zgrade, troškovi funkcioniranja iznose oko 900 tisuća kuna mjesečno.