'DOZVOLI DA TE UČINIM STVARNIM'

Vrankićev horor u Malom salonu

09.02.2010 u 09:01

Bionic
Reading

Izložba 'Dozvoli da te učinim stvarnim - Let Me Make You Real' umjetnika Davora Vrankića otvara se 10. veljače u 19 sati u Malom salonu u Rijeci

Na izložbi Davora Vrankića u Malom salonu bit će predstavljeno 30 umjetničkih crteža u tehnici olovke na papiru različitih formata. Izložba koja je u istom formatu prvotno predstavljena u GLU Osijek u siječnju 2010. godine sačinjena je od autorovih crteža iz različitih ciklusa koji zajedno čine jedinstveni ciklus pod nazivom 'Dozvoli da te učinim stvarnim - Let Me Make You Real'.


Katalog izložbe oblikovao je poznati dizajner Mirko Ilić.

'Jasno je kako Vrankić izričaj svoga imaginarnoga svijeta oblikuje olovkom u mediju crteža. Na djelu je temeljito odnjegovana slikarska kultura likovnog govora vrlo složenog vizualnog jezika, koji je slikar stvarao po vrlo preciznim načelima vlastitog slikarskog izbora, kako teme i sadržaja, tako i slikarske forme. Ikonografske sastavnice toga slikarskog sadržaja Vrankić je polučio iz svijeta stripa, fotografije, filma, horor ilustracije, računalnih igrica, SF filma, pa i fantastike klasičnog slikarstva. Sve je to djelovalo kao neskriveni košmar i pobuna svih protiv svih', naveo je Vlastimir Kusik u predgovoru kataloga izložbe.

Davor Vrankić rođen je 1965. godine u Osijeku. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, dobitnik je brojnih umjetničkih nagrada, a djela mu se nalaze u zbirkama mnogih svjetskih muzeja (MOMA New York, Overholland Museum, Amsterdam), kao i u privatnim kolekcijama.

Izložba 'Dozvoli da te učinim stvarnim - Let Me Make You Real' će biti otvorena do 2. ožujka.