Kulturmiks SPOR OKO KIROVA VALJKA

Iran prekinuo veze s Britanskim muzejom

Iran je objavio da je prekinuo veze s Britanskim muzejom u znak nezadovoljstva što je ta ustanova nekoliko puta odgađala posudbu perzijske dragocjenosti Kirova valjka

'Potvrđujemo prekid veza i ta je stvar za nas završena', rekao je Hasan Mohseni, glasnogovornik iranske Organizacije za kulturnu baštinu i turizam.
Mohseni je odgovarao na pitanje o izjavi Hamida Baghaja, direktora te organizacije koji je, kako prenose iranska glasila, rekao: 'Budući da Kirov valjak nije stigao u Iran, tužit ćemo Britanski muzej UNESCO-u i prekinuti veze'.

U priopćenju Britanskog muzeja je navedeno da su 'jako iznenađeni' odlukom o prekidu veza, dodavši da su 5. veljače obavijestili Irance kako će Kirov valjak poslati u Teheran 'u drugoj polovini srpnja'.

'Britanski muzej je cijelo vrijeme radio u dobroj namjeri i jako drži do veza s Iranom koje su sve dosad bile dobre. Nadamo se da će se problem čim prije riješiti', dodano je u priopćenju.

Mnogi povjesničari smatraju valjak, pronađen 1879., najstarijom izjavom o ljudskim pravima u svijetu. Taj glineni valjak je dokument koji je izdao perzijski vladar Kir II. nakon zauzeća Babilona 539. prije Krista. Danas se čuva u Londonu.

Mohseni je upozorio da nakon prekida s muzejom britanske arheološke ekipe više neće moći dolaziti u Iran. Odnosi Irana i Velike Britanije naglo su zahladnjeli u lipnju, nakon kontroverznog ponovnog izbora iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Teheran optužuje London da potiče poslijeizborne prosvjede.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više