OŠTEĆENI I SAM KRAO

Višemilijunska krađa slika u Zagrebu

05.02.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Nekoliko desetaka umjetničkih slika vrijednih više milijuna kuna ukradeno je iz kuće Gorana Sudarevića, koji za sebe kaže da je kolekcionar, a prije pet godina bio je uhićen zbog krađe 150 slika iz atelijera pokojnog umjetnika Otona Glihe.

Ne otkrivajući identitet žrtve krađe, zagrebačka policija danas je izvijestila da je nepoznati provalnik iz kuće u zagrebačkom naselju Pešćenici između 2. i 4. travnja ukrao nekoliko desetaka slika vrijednih nekoliko milijuna kuna.

Vlasnik kuće 43-godišnji Sudarević, koji za sebe kaže da je kolekcionar i da posjeduje slike vrijedne tri milijuna eura, procjenjuje da su lopovi ukrali 90-ak djela, uglavnom hrvatskih slikara s početka 20. stoljeća do 50-ih godina, te da je vrijednost ukradenih umjetnina između 300.000 i 500.000 eura.

Slike navodno nisu osigurane, a vlasnik smatra da je riječ o lopovu "amateru" jer je ukrao manje vrijedna djela, a znatno skuplje umjetnine ostavio je u kući u kojoj Sudarević ne stanuje, nego mu služi kao atelijer i skladište.

U kuću je provaljeno kroz vrata na prvome katu, a vlasnik sumnja da kradljivce treba tražiti među radnicima na obližnjoj kući koji su mu nedavno, nakon izložbe, pomagali u kuću unijeti slike, upravo one koje su nestale.

Te sumnje zagrebačka policija nije željela komentirati.

Inače, upravo je zagrebačka policija u listopadu 2005. uhitila Sudarevića zbog sumnje da je godinu prije s više nepoznatih osoba ukrao oko 150 umjetničkih slika, vrijednih deset milijuna kuna, pokojnog Otona Glihe (1914.-1999.) iz njegova atelijera u Križanićevoj ulici u Zagrebu.

Iako su susjedi vidjeli trojicu muškaraca kako odnose slike uz objašnjenje da ih nose u jednu galeriju, krađu na kraju nisu oni prijavili, nego vlasnica koja je stan - atelijer naslijedila od pokojne supruge Otona Glihe Mile Kumbatović.

Sudarević je otkriven pošto je vlasnik jedne zagrebačke galerije policiji prijavio da su mu na kupnju ponuđena neka Glihina djela. U stanovima kojima se tada koristio pronađen je dio ukradenih slika.