MUZEJ PUN LAŽNJAKA?

Britanski kritičar traži zatvaranje Mimare

04.02.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Monografija 'Croatia: Aspects of Art, Architecture and Cultural Heritage' u kojoj vodeći engleski, američki i hrvatski stručnjaci na području umjetnosti pišu o hrvatskim umjetninama, bit će predstavljena 9. veljače u Muzeju za umjetnost i obrt

Monografija je napisana na inicijativu Jadranke Njerš Beresford-Peirse, osnivačice Međunarodne zaklade za hrvatske spomenike kulture s namjerom da promovira hrvatsku umjetnost.

Slavni britanski povjesničar John Julius Norwich u uvodu djela Hrvatsku naziva zemljom koju je providnost podarila blagoslovom, Sheila McNally piše o Dioklecijanovoj palači, a Christopher de Hamel istražuje povijest hrvatskih iluminiranih rukopisa.

Povjesničar umjetnosti i direktor Škotskih nacionalnih galerija Timothy Clifford, u dva eseja, bavi se impresivnim utjecajem talijanske umjetnosti i arhitekture na području Dalmacije u razdoblju između 1400. i 1800. godine.

Britanski kritičar Brian Sewell, osvrnuo se na zbirku 'zloglasnog Ante Topića Mimare' i pozvao da se muzej odmah zatvori i istraži svoje umjetnine, jer je pun lažnih atribucija, piše Jutarnji list. Zamjenica ravnatelja muzeja Mimara, Lada Ratković Bukovčan, izjavila je za tportal da do predstavljanja monografije, 9. veljače, i čitanja konkretnog teksta, ne želi davati nikakve komentare.Osim navedenih, knjiga donosi tekstove Stjepana Ćosića, Branka Kirigina, Johna Wilkesa, Donala Coopera, Davida Ekserdjiana, Marcusa Binneyja i Joška Belamarića.