Kulturmiks NEMA KRIZE ZA MAJSTORE

Milijuni za Picassa, manjak interesa za suvremene umjetnike

  • Autor: S. F.
  • 4.2.2010 10:24:34
  • 4.2.2010 10:20:00

Portret 'Tete de Femme' Pabla Picassa, više od 43 godine skriven od očiju javnosti, prodan je za čak 8,1 milijuna funti

Velika aukcija održana u kući Christie's u Londonu, na kojoj su ponuđena djela impresionista, ekspresionista i suvremenih umjetnika, poslužila je i kao pokazatelj trenutnog stanja na tržištu umjetnina. Slika 'Tete de Femme' iz 1963, na kojoj je prikazan portret Picassove druge žene Jacqueline, prema očekivanjima kolekcionara trebala je doseći iznos od oko četiri milijuna funti, a premašila ga je dvostruko.

Aukcija je prošla u znaku telefonskih ponuda ruskih kolekcionara, među kojima je i kupac Picassovog remek-djela, piše Telegraph.co.uk.

Dok su predviđanja bila da će financijska kriza pogoditi i svijet umjetnosti, sudeći po nedavnim podacima, pogodila je samo suvremene umjetnike.

Naime, remek-djela majstora bez problema nalaze kupce koji su za njih spremni izdvojiti astronomske iznose. Primjerice 'Gole kupačice' njemačkog ekspresionista Otta Muellera prodane su za 2,1 milijun funti, čak trostruko više od predviđenog. S druge strane, interes za suvremene umjetnike posljednjih je godinu dana drastično smanjen, a cijene njihovih djela su pale za čak pedeset posto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još