OPERNA ZVIJEZDA

Tenor Luis Chapa u riječkoj 'Adriani Lecouvreur'

02.02.2010 u 10:58

Bionic
Reading

Meksički tenor Luis Chapa, jedna od vodećih mladih zvijezda suvremene operne scene, stigao je u Rijeku kako bi počeo s probama za glavnu mušku ulogu u operi 'Adriana Lecouvreur' Francesca Cilèe, pod vodstvom Nade Matošević i u režiji Ozrena Prohića

Veristička opera 'Adriana Lecouvreur', čija se radnja temelji na životu istoimene francuske glumice koju je suparnica iz ljubomore otrovala, prvi put će biti uprizorena u novijoj povijesti na sceni riječkog Kazališta 11. ožujka. Cilèovu 'Adrianu' Riječani su tijekom povijesti gledali daleke 1924. u Teatru Comunale i 1932. u Teatru Fenice.

U novoj riječkoj 'Adriani Lecouvreur' uz proslavljenog Meksikanca Luisa Chapu nastupit će Mirelle Toić i Kristine Kolar, sopranistica Vedrana Šimić u naslovnoj ulozi i mezzosopranistica Monika Bohinec u ulozi Principesse di Bouillon. 'Adriana Lecouvreur' već dokazanog tandema Matošević-Prohić bit će prava glazbeno-scenska poslastica, a vrhunskom doživljaju ove opere svakako će pridonijeti i bogati kostimi prema idejnom rješenju Irene Sušac te scenografija Dalibora Laginje.

Luis Chapa zapažene scenske nastupe ostvario je snažnim i upečatljivim interpretacijama opernih rola poput Don Joséa ili Turridua u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Studirao je solo pjevanje na konzervatoriju Universidad Autonoma de Coahuila. Dodijeljena mu je puna stipendija Royal Nothern College of Music u Manchesteru, gdje je i počeo svoju pjevačku karijeru ulogama Rodolfa u operi La Bohème i Lace u operi Jenufa.

Bio je polufinalist prestižnog natjecanja Cardiff singer of the world te finalist Gianfranco Massini Credemi internacionalnoga opernog natjecanja u Italiji. Nastupao je u mnogobrojnim europskim kazalištima poput Theater Dortmund u ulozi Cavaradossija u novoj produkciji Tosce pod vodstvom proslavljene redateljice Christine Mielitz, a u Staatsheateru u Braunschweigu pjevao je naslovnu ulogu u Othelu.

Ovoga ljeta debitirat će s ulogom Erika u Wagnerovu 'Letećem Holandezu' na austrijskom festivalu Tiraler Festspiele u Erlu u režiji i pod ravnanjem svjetski proslavljenog dirigenta Gustava Kuhna.